Избраха Борис Велчев за председател на Конституционния съд

Политика

16-11-2015, 13:24

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Осем колеги са подкрепили кандидатурата на екс главния прокурор, четирима са били против

Бившият главен прокурор Борис Велчев е избран за председател на Конституционния съд, съобщава Mediapool. Той е получил подкрепата на осем свои колеги, докато четирима са били против.

Борис Велчев е роден през 1962 г. в гр. София. Завършил е право в Софийския университет с отличен успех. През 1990 година започва академичната си кариера като редовен асистент по наказателно право в СУ. Велчев става доктор по право през 1997 година, от 2002 г. е доцент, а през 2012 година, в последната си година като главен прокурор, получава званието професор по наказателно право.


Едновременно с работата си в Конституционния съд Борис Велчев е ръководител на катедрата по наказателноправни науки в "Св. Св. Кирил и Методий".

Преди да стане главен прокурор Борис Велчев беше председател на Правния съвет на президента, докато държавен глава беше Георги Първанов. Той бе назначен за съдия в Конституционния съд от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 година.


Изборът на Велчев за председател на КС последва ротацията в състава на институцията, уточнява изданието. На 11 ноември клетви положиха четирима нови членове на Конституцията съд в лицето на Таня Райковска (съдебна квота), Филип Димитров и Мариана Карагьозова – Финкова (квота на президента), както и Константин Пенчев (квота на Народното събрание).

До преди това председател на КС беше Димитър Токушев, чийто мандат в съда изтече.