Ясни са имената на трима от атентаторите

Свят

15-11-2015, 12:00

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сред камикадзетата в Париж може би е имало и жена

Известни са имената на трима атентатори самоубийци, участвали в атаките във френската столица в петък вечер, предадоха световните агенции.

Един от тях е 29-годишният френски гражданин Исмаел Омар Мостефай. „Франс прес” съобщава, че пръстовите му отпечатъци са открити в концертната зала „Батаклан”.

Предполага се, че той е пътувал до Сирия през 2013 година или 2014 година. За Исмаел се знае, че е бил привърженик на идеите на радикалния ислям, но никога не е бил свързван с терористични организации. Брат му и баща му вече са задържани. Братът на Исмаел твърди, че не е говорил с него в последните няколко години.

Сирийски гражданин Ахмед Алмохаммед, който преди месец стигнал до Франция през Сърбия, също е заподозрян в организирането на терористичните атентати в Париж, твърди белградският вестник „Блиц“. Той е влязъл в Европа през Гърция на 3 октомври. Информацията обаче не е официално потвърдена от други източници. Освен това не е ясно дали намерения паспорт до тялото всъщност е негов или става дума за съвсем различен човек.

За третия терорист - Абдулакбаке Б., съобщи френският вестник Le Figaro.
Жена може да е била сред нападателите срещу рок концерта в парижката зала "Батаклан".

Свидетели твърдят, а и на някои кадри се вижда как някои от терористите са използвали два черни автомобила - "Сеат" и "Фолксфаген". Мъжът, който е взел под наем автомобилът, марка "Фолксфаген" е установен да преминава границата с Белгия. Става дума за французин, живеещ в Белгия. Когато е спрян за проверка, той не е шофирал колата, използвана при атентатите, пише CNN.

Общият брой на загиналите в атентатите в петък са 129 души, около 350 са ранени, от тях 99 са в критично състояние.

Установено е, че Белгия е дала три жертви. По двама са дали Румъния, Алжир, Чили, Португалия и Тунис. По един – Великобритания, Испания, Мароко, Швеция и САЩ. В тази група е и български гражданин Себастиян Кроази, който е с двойно гражданство – френско и българско. Сред ранените са двама бразилци и по един гражданин на САЩ и Швейцария.