Постът започва от днес

Животът

15-11-2015, 11:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

40 дни са време за смирение, покаяние и малко пречистващо хранително лишение

От 15 ноември православните християни започват рождествен пост, който ще продължи до 25 декември.

В този период от годината най-доброто, което можем да направим е да се смирим, да се молим на Бога и по този начин да общуваме с Него и да израстваме. Хранителните ограничения, които следват 40 дни служат и като помощ за духовната промяна, която е основната цел на лишенията.

Смо Бог е казал да внимаваме да не натежат сърцата ни от грижи или от охолство и храна, за да сме будни. Постната храна в случая може да ни направи по-слаби физически, но и да ни помогне да станем по-силни духом. Решението да посветиш от времето си на молитва, да се лишиш от излишно говорене, хули, клюки и негативни мисли, можа да подейства чудотворно на мисълта и действията. А промяната в хранителния режим да прочисти не само душата, но и тялото, подготвяйки го зазимата. 

Прието е режимът да включва основно растителни храни, изключва се алкохола, а в определени дни е разрешена и рибата. Най-строго се пости в петък, защото е прието че в този ден е разпънат на кръста Господ Исус Христос.  Тогава не е разрешена дори и растителната мазнина. Важна част от поста е човек да се опита да се предпази от лакомията и преяждането. В Библията пише, че трябва да изпитваме себе си - тоест да търсим не чуждите, а своите грешки и да искаме за тях искрена прошка от Бога. Това трябва да е поведението по време на пост. Не на последно място, 40-дневните лишения не трябва да са за пред хората, напротив. Времето прекарано в пост е лично преживяване, с което не трябва да се хвалим.