Трима от ръководството на БСП подадоха оставка

Политика

15-11-2015, 08:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Червеното ИБ оцеля след 9 ч.заседание вчера

Драгомир Стойнев, Илияна Йотова и Калоян Паргов си отиват от червеното ръководство. Това потвърди соцлидерът Михаил Миков след края на тежкия пленум, който заседава 9 часа на "Позитано" 20 вчера, пише "24 часа".

"Оставката е винаги личен акт. Те, тримата, подадоха оставка лично. Те единствени си подадоха оставката. Питайте ги тях дали е окончателно. Как ще останат в бюрото? Те лично казаха, че напускат - пред целия Национален съвет. Мисля, че този въпрос е приключен", заяви Миков. Запитан дали ще предложи нови членове на мястото на Стойнев, Паргов и Йотова, лидерът отсече: И да предлагам, няма да ги кажа днес и на вас.

"Не е въпрос на оцеляване. Националният съвет не подкрепи този опит за дестабилизация на партийното ръководство." Така Миков коментира гласуването на оставката на червеното ИБ, което оцеля с два гласа. 42-ма бяха "за" , 44 "против" и 10 се въздържаха при вота.

"Очевидно трябваше преди конгреса да се създаде среда, в която тези, които днес се чувстват нестабилни... Забележете, че много активно се поставяха тези въпроси от председателите на София и Пловдив, които имат най-лошите резултати в партията. И те всичките се нахвърляха на Изпълнителното бюро", ядосан бе соцлидерът. Според него част от критиките излъчвали желание да бъде ударено ръководството, за да може авторите им "отново да се върнат в играта".

На мен доверието ми го е дал конгрес и аз благодаря на другарите от Изпълнителното бюро, с които продължаваме напред, допълни Миков. "Благодаря и на тези, които решиха, че на този етап се оттеглят. Честно е, когато си подаваш оставката, да кажеш, че няма пак да се кандидатираш, защото тия театралности "сега си подавам оставката, а утре пак ще си организирам избори", вече поомръзнаха на хората и са част от загубата на доверие", допълни обаче той.

Миков отклони въпрос дали червеният конгрес ще бъде изтеглен по-рано, каквито искания е имало на пленума днес, с обяснението, че този въпрос се решава от Националния съвет, а не от "едни или други компании" в него.