Бъчварова: Няма заплаха за терористичен акт в България

Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили, специално внимание се отделя на обезпечаването на масовите мероприятия

Няма заплаха за терористичен акт в България, каза вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседание на оперативния щаб по сигурност. 

Тя призова българите, които ще пътуват до Франция, да преосмислят решението си. 

Оперативният щаб по сигурност и миграция заседава в МВР във връзка с кървавите атентати във Франция. Участват министрите на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и премиерът Бойко Борисов. На заседанието са и председателите на НРС и ДАНС.

 


Въпрели че няма заплаха, се повишава нивото на мерки за сигурност на всички важни стратегически обекти и се засилва нивото на граничен контрол на външните граници, както и полицейското присъствие на територията на цялата страна, поясни в изявление вицепремиерът.

 

Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобилите и на лица, преминаващи през териториите на България. Специално внимание се отделя на обезпечаването на масовите мероприятия и стратегическите обекти, при които има съсредоточаване на голям брой хора, допълни Румяна Бъчварова, като подчерта, че полицейското присъствие и по границите ни ще бъде повишено, но не се предвижда затварянето им.

 

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че това е 11-и септември, само че за Европа. Според него вчерашният атентат трябва да доведе до преосмисляне на поведението на европейските държави и работата на службите, както и по отношение на бежанския поток.

 

Много бързо трябва да си преосмислим политиките и взаимодействията не само между службите, а и политиките по интеграция и работа с тези рискови групи, защото с тези "гета на толерантност" – ще видите какъв ще е профила на терористите, коментира Борисов.