"ПИБ" АД: Твърденията за замесването на банката в измама с европейски фондове са лъжа

Общество

13-11-2015, 19:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това се доказва от официалните документи и съобщенията на компетентните органи

Твърденията срещу „Първа инвестиционна банка“ АД за замесването й в измама с европейски фондове в Румъния са лъжа, заявяват от пресцентъра на банката в съобщение до медиите. Ето и пълният текст на съобщението:

По повод манипулативни медийни публикации от сайта „Бивол“, отразени от телевизия TV7, обръщаме внимание на следните факти:  

Твърденията срещу „Първа инвестиционна банка“ АД за замесването й в измама с европейски фондове в Румъния са лъжа. Това се доказва от официалните документи и съобщенията на компетентните органи.

Съгласно официално съобщение на Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния, публикувано на 6.10.2015 г., са арестувани генералният директор, заместникът му и други служители на АПИА - агенцията, която е организирала обществената поръчка по доставка на храни за най-нуждаещите се в Румъния. В съобщението на прокуратурата, което е приложено по-долу, се съдържат подробности по казуса с посочване на обвиняемите и причините за задържането им. В него изрично се посочва като основание за задържане им и обстоятелството, че АПИА е превела сумите по договорите за доставка, не както е предвидено в сключените договори - по сметка в „Първа инвестиционна банка“ АД, София, а по сметка в Bank of Cyprus (Кипър).  

Още през януари 2013 г. „Първа инвестиционна банка” АД първа подаде своевременно сигнал за притеснителни обстоятелства във връзка с организираната от АПИА обществената поръчка и нейното изпълнение.

Сигналът е подаден до:
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ);
Националната антикорупционна агенция към прокуратурата на Република Румъния;
Държавна агенция национална сигурност (ДАНС);
Специализираната прокуратура на България.

Всякакви други опити за внушения, провокации и откровени лъжи са недопустими и „Първа инвестиционна банка” АД ще приложи всички законови средства за защита на доброто си име.