10 години французин се представя за китайски художник

Творбите му се купували само защото колекционерите смятали, че авторът е китаец

Когато не успяваш да ангажираш вниманието с истинското си Аз, може би най-добре е да си измислиш по-привлекателна самоличност. До това заключение стигнал френският художник Александър Уари.

Повече от 10 години, той се преструвал на съвсем друг човек, известен сред колекционерите като Тао Хонджин - успешен китайски художник, чиято работа се оценява на 30 хиляди долара.

Според АФП Уари измислил легендата поради пълното безразличие от страна на колекционерите на картини към неговото изкуство. Убеден, че на мода сега са китайските художници, роденият в Нант французин започва да създава картини пропити с китайски мотиви - статуи на Буда, тъмни производствени сгради и неонови светлини. 

Така с измислената китайска самоличност Александър прави пробив. С течение на времето, картините му стават все по-търсени, всеки месец той продава поне две на средна цена от 200 хиляди юана (около 30 хиляди долара).

Независимо от факта, че повече от 10 години, той внимателно крие истинската си личност, като се представя за асистент на "маестрото", истината за псевдо-китаеца  изплува на самостоятелната му изложба в Пекин.

Александър Уари