Екзекуторът Джон Джихадиста е убит от щатски дрон

Свят

13-11-2015, 13:18

Снимка:

©rt.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Твърди Сирия, но Пентагонът още разследва, за да потвърди

САЩ извършиха удар в Сирия, чиято мишена е бил джихадистът, обезглавявал западни заложници, сред които хуманитарни работници и журналисти, предадоха световните агенции. Ударът е бил извършен в сирийския град Ракка, смятан за "столица" на групировката "Ислямска държава".


Пентагонът анализира резултатите от удара и дали терористът, известен с прозвището Джон Джихадиста, е бил ликвидиран. Според в. "Вашингтон пост" ударът срещу него е бил извършен от дрон срещу кола, в която се предполага, че той е пътувал. Източник от Сирийския център за наблюдение на правата на човека заяви пред Ройтерс, че Джон Джихадиста и трима чужди бойци са убити в американския удар.


Ако смъртта на Джон Джихадиста бъде потвърдена, това ще бъде значима стъпка в оглавяваната от САЩ международна коалиция, нанасяща удари срещу ИД в Ирак и Сирия от повече от година. Джон Джихадиста стана символ на бруталността на "Ислямска държава" и беше един от най-търсените мъже в света. Неговото истинско име е Мохамед Емуази. Той е британски гражданин и компютърен програмист.


Джон Джихадиста се появи в записи на ИД миналата година, в които се показваше убийството на американския журналист Джеймс Фоули и на колегата му Стивън Сотлоф, както и убийството на американския хуманитарен работник Питър Касиг. Тримата бяха държани преди това дълго време в плен от ИД и Касиг дори прие исляма и се наричаше Абдул Рахман, преди да бъде екзекутиран от терористите.


Видеозаписите показваха и смъртта на британските хуманитарни работници Дейвид Хейнс и Алън Хенинг и на японския журналист Кенджи Гото, както и на други заложници. В записите Емуази отправяше заплахи срещу Запада и неговите арабски съюзници, срещу лидерите на Великобритания и САЩ.