Красен Кралев: С министерството на образованието имаме общи каузи

Часовете по физическо възпитание са недостатъчни

С министерство на образованието имаме общи каузи и бяхме изненадани от предложението за отнемане на часове по физическо възпитание. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по БиТиВи.

По думите на спортния министър те са разбрали за промяната в бройката часове след като програмата била публикувана на сайта на министерството. „Вечерта преди министерския съвет се чухме и много бързо уточнихме нещата”, допълни Кралев.

Според министъра на спорта в специалния трети час по физическо възпитание в училищата ще влизат треньори. „Интерес проявиха футболът, баскетболът, гимнастиката.”, каза Кралев.

Според специалисти имало три водещи причини, поради които трябва да се намалят часовете по физическо възпитание. На първо място в България часовете по физическо били повече от средните за Европа. „Вторият аргумент беше, че ще отнемат една половинка часове, но тя представлява 20 процента от всички часове”, допълни Кралев. Третият казус бил липсата на салони в част от училищата.

„Часовете по физическо възпитание са недостатъчни. Ясно е, че имаме проблеми с материалната база”, допълни Кралев. По думите му спортното министерство работи непрестанно с МОН от година насам по инвентаризация на спортната база в училищата.

„До момента сме констатирали, че от 2700 училища, 300 нямат никакви салони, 422 са с пригодени помещения”, каза Кралев.

„Водим преговори с Министерство на земеделието и храните, защото средствата по ОП „Развитие на селските райони” вместо за стадиони, могат да отидат за изграждане на салони”, каза спортният министър.

За допинг скандала в българските щанги, Кралев каза, че за жалост глобата е неотменима. „Част от наказанието изтича, но не можем да участваме на олимпиадата, защото глобата трябва да бъде платена”. По думите на Кралев единственият реален шанс да бъдат събрани парите е да се трансферират част от играчите.

„Не искам да коментираме очаквания, ние поставяме цели”, каза Кралев за олимпиадата. По думите му министерството може да осигури максимални средства за подготовка на тези спортисти, които имат реален шанс да вземат медали.