Гърмяният с гранатомети Алексей Петров обяви тлъста награда за информация

Крими

13-11-2015, 11:18

Снимка:

©vsekiden.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два пъти не уцелиха с гранатомет Алексей Петров по погрешка

Той обеща да я предаде на службите, както и всичко, което сам научи в паралелно разследване

Алексей Петров обяви награда от 100 000 долара за предоставяне на достоверна информация за разкриване на извършителите и поръчителите на атентата срещу него. Това каза самият той пред журналисти преди началото на днешното заседание на делото срещу него в Специализирания съд. Петров добави, че анонимността на източниците на информация е абсолютно гарантирана.


Въпреки това той подчерта, че има доверие на разследващите и вярва в благоприятния изход. Петров коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен и в тази връзка заяви "с терористите - като с терористи".


Петров каза, че информацията, която ще му бъде предоставена, той ще я предаде, за да подпомогне официалното разследване на покушението срещу него. Добави, че води паралелно разследване, което не е алтернативно, а само подпомагащо разследващите органи. Петров каза още, че се надява някой ден да може да отговори на въпроса каква е причината за атентата.


След заседанието срещу бившият съветник в ДАНС и подсъдим по аферата "Октопод" Алексей Петров в същата зала в Специализирания съд ще започне делото срещу Златимир Иванов-Баретата. Пред журналисти Иванов каза, че днес се е поздравил с Алексей Петров като с приятел. В отговор на въпрос кой е стрелял срещу него Иванов поясни, че има служби, които трябва да работят по въпроса. Той отрече да се занимава с търговия с наркотици и обвини определени медии, че пишат лъжи за него.


На 29 октомври т.г. срещу Алексей Петров беше извършен опит за атентат в столицата. Неизвестни стреляха по автомобила му с два гранатомета. Стрелбата в района на бул. "Черни връх" вдигна на крак полицията, но и до днес няма задържани за атаката. Ден след нападението беше открита колата, с която се придвижвали нападателите на Петров. От тв ефира премиерът Борисов призова индиректно Петров, ако разполага с инфопмация, да я подаде на службите.


БГНЕС припомня, че бившата барета е основен подсъдим в мегаделото "Октопод". Процесът е за организиране и ръководене на престъпна група, създадена за рекет и изнудване. Преди няколко седмици, на 23 септември, прокурорът Светлозар Костов си направи отвод от процеса с аргумента, че не се чувства безпристрастен. Специализираният наказателен съд прие отвода му и прекрати заради изтекла давност едно от обвиненията срещу основния подсъдим Петров.


Алексей Петров е оцелявал и след друго нападение през 2002 г. В свой материал след опита за покушение от 29 октомври тази година, агенция Ройтерс припомни, че Европейският съюз неведнъж е отправял критики към България заради липсата на резултати в борбата срещу организираната престъпност, провалът й в изпращането в затвора на корумпирани държавни служители и необходимостта от преразглеждане на своята неефективна съдебна система.