Евтините цигари скачат с 30 ст., скъпите с 55 ст.

Портфейл

13-11-2015, 06:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промяната на акцизната ставка беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ

Евтините цигари ще поскъпнат с 30 ст. от 2016 г. заради новите акцизи, които бяха приети окончателно от парламента вчера, пише в. "Стандарт". Депутатите гласуваха новия график за вдигане на акцизите, предложен от кабинета с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Най-евтините цигари в ценовия диапазон 4,20-4,70 лв. скачат с 30 ст. Тези, които сега струват между 4,70 лв. и 5,35 лв. ще поскъпнат с 20 ст. Вместо с 15 ст., както беше предвидено в стария график за вдигане на акцизите, приет през декември миналата година, цената на цигарите, които сега струват между 5,35 лв. и 5,90 лв., се повишава с 25 ст. Най-голямо е увеличението при най-високия сегмент цигари - цената им нараства не с 20 ст., а с 55 ст.
Промяната на акцизната ставка за цигарите беше приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ. От БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт възразиха срещу промените в акцизния календар и поискаха отпадане на параграфа.
"Наистина правителството смени политиката си от миналата година, но да промениш мнението си не означава непоследователност, а сила, разум и отговорност", защити поправките председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя бе категорична, че промяната се налага, за да се защитят интересите на най-бедните пушачи, които не бива да поемат основната тежест от увеличението. Така ще се предотврати и ръст на контрабандата, тъй като именно хората, които пушат най-евтините цигари, са склонни да купят контрабанда при по-сериозен скок на цените. Докато за хората, които пушат от скъпите цигари, повишаването на цената няма да промени навиците им. От увеличения акциз в хазната догодина ще влязат 21 млн. лв. допълнително, през 2017 г. - 42 млн., а 2018 г. - 56 млн. лв., изчисли Стоянова.
Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви, че не приема на всеки 10-12 месеца да се променя данъчният календар и препоръча вместо грижа за бедните пушачи държавата да обърне внимание на непушачите. Корнелия Нинова от БСП даде за пример Гърция, която не спазва европейските изисквания за повишаване на акциза, защото защитава националните си интереси.