Бюджет 2016-а: Повече пари за пенсии, заплати, образование и здраве

Портфейл

13-11-2015, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Реформаторите ще го подкрепят, ДПС-не, БСП още нямат позиция

Повече пари за социални плащания, отбрана, образование, здравеопазване, увеличение на минималната заплата и вдигане на пенсиите. Това предвижда бюджетът за 2016 г., който бе приет в четвъртък на първо четене от депутатите от бюджетната и икономическата комисия, пише в. "24 часа".

Предвидени са 3,9 млрд. за здравеопазване, 3,1 млрд. за образование, 3,3 млрд. за 

отбрана и сигурност, 11,9 млрд. за социално осигуряване.

Минималната заплата се вдига на 420 лева от януари, средната с 3,6% през годината, а пенсиите ще се увеличат с 2,5% от юли. Планираната инфлация е 0,5%.

10 000 семейства повече ще имат достъп до детски надбавки, тъй като подоходният критерий се вдига от 350 на 400 лева месечно на човек.

Очаква се дефицитът да е 1,8 млрд. лева, или 2% от БВП. Максималният заложен дълг е 5,3 млрд. лв. Заложеният ръст на икономиката е 2,1%, а БВП ще е над 88 млрд. лева.

Пред депутатите от двете комисии финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетът е изпълним. Той посочи, че заложените приходи са около 33 млрд. лева, допълнително се очаквало да влязат 1,5 млрд. лева от данъци и осигуровки.

При обсъждането управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че централната банка подкрепя бюджета. Според него съществуват рискове заради проблемите в развиващите се пазари, заради Гърция, Русия, Украйна и бежанския поток. Те обаче нямало да окажат съществено значение върху макроикономиката, тъй като държавата навреме е взела мерки за това.

Радев посочи, че натрупаните задължения в енергетиката и транспорта могат да се превърнат в реален проблем за бюджета. Мартин Димитров заяви, че Реформаторският блок ще подкрепи бюджета. ДПС се обяви против, стана ясно от думите на депутата Йордан Цонев. БСП не изрази категорична позиция.