Две комисии и трима министри се разбраха за бюджета на Здравната каса

Политика

12-11-2015, 16:28

Снимка:

ureport.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Сумата за догодина е с 4,2% нагоре от тази за 2015-та, решиха на първо четене в НС

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене през бюджетната комисия на НС с 15 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се". Това се случи в присъствието на трима министри, уточнява нюз.бг. При огромен интерес в парламента се събраха за съвместно заседание бюджетната и икономическата комисии. Те трябва да разгледат на първо четене държавния бюджет за 2016 година и бюджетите на ДОО и Здравната каса.


Здравният министър Петър Москов благодари на депутатите за разбирането. Той подчерта, че това е бюджет, който ще се прилага в тежки болнични условия. Освен Москов, на заседанието присъстват министърът на икономиката Божидар Лукарски и на финансите Владислав Горанов.


С 4,2% е увеличен бюджетът на Касата в сравнение с тази година или със 129 млн. лв. За следващата година бюджетът на НЗОК е в размер на 3,204 млрд. лв. Оперативният резерв на Касата за 2016 е предвиден да бъде над 350 милиона лева.


Влизаме в следващата година на чисто с минимум 129 млн. лв. приходи, доволен бе здравният министър. Финансовата макрорамка на бюджета е добра и гарантира развитието на бюджетната система, категоричен бе доктор Москов.


Дефицитът пък ще е около 40 милиона лева. Министърът призна, че е имало нелесна битка, за да бъде извоюван по-висок бюджет за Касата. Нееднократно Петър Москов е подчертавал, че не оспорва нуждата от допълнително финансиране на здравеопазването. Такива обаче били възможностите на държавата.


Очакванията на здравното ведомство са някои от нововъведенията в здравеопазването да облекчат бюджета на НЗОК за догодина. Едно такова е електронната борса за лекарства, която се очаква да тръгне скоро и да намали разходите на болниците за медикаменти.


Икономии се очакват и от електронния идентификатор, който ще е вход за цялата здравна система от началото на следващата година. Въвеждането на задължителната здравна карта и намаляването на финансираните от НЗОК болници също трябва да доведе до спад в разходите.