Гърция е в парализа, не сме за продан, скандира нацията (видео)

Свят

12-11-2015, 16:09

Снимка:

ivemint.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Самата СИРИЗА призовава за масов протест срещу собствената си политика

24-часова стачка блокира Гърция. Протестите са насрочени срещу кредиторите, които налагат тежки мерки, както и срещу всички партии, подкрепили икономическата програма на СИРИЗА, предава кореспондентката на БНР. Гърците стачкуват срещу увеличаването на данъците, безработицата, ниските пенсии и заплати, и подготвяната приватизация на летища и пристанища.


Напълно блокиран е транспортът. Влаковете не се движат. Пристанищата са блокирани от моряци и докери. Не се движи и метрото в Атина. Градските автобуси работят само в рамките на няколко часа, за да извозят демонстрантите до центъра на градовете. Училищата и всички държавни учреждения са затворени. В държавните болници се обслужват само спешните случаи. В стачката участват журналистите от всички медии.


Плакати с надпис "Няма да позволим да продавате Гърция на безценица!" са поставени по пристанищата и летищата. "Не на ниските заплати и пенсии! Гърция не е за продан! Искаме работа и достоен живот!"- това са част от лозунгите, които обединиха милиони гърци на днешната стачка.


Кореспондентката на БНР информира, че парадоксално СИРИЗА призовава за масово участие в стачката срещу водената от нея политика на икономии. В свое съобщение срещу крайните неолиберални политики секторът на партията, който отговаря по трудовите въпроси, изтъква, че борбата ще продължи още по-динамично. По този начин ще бъде отстоявана линията на правителството за предоговаряне на споразумение с кредиторите, като ще бъде поставен акцент върху въпросите на труда.


Правителството на Алексис Ципрас за пръв път се сблъсква с такава мощна вълна на недоволство. Протестират дори активисти на управляващата партия срещу пълното подчинение на правителството пред кредиторите. Демонстрации има във всички градове на страната.

Гръцката полиция е използвала сълзотворен газ по време на демонстрация в Атина, съобщава "Ройтерс".