Министър Кралев: България трябва да има силен национален отбор по баскетбол

Повече деца ще се запалят по играта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подкрепи баскетболния Лукойл Академик в третия им мач от Група „Н“ в турнира ФИБА Европа Къп. Българският шампион загуби със 70:84 от израелския първенец Макаби (Ришон). Министърът изгледа срещата в компанията на ръководството на Лукойл Академик, начело с президента Валентин Златев, председателя на родната централа Георги Глушков и шефа на Националната баскетболна лига Константин Папазов.

В пряко включване по БНТ Кралев обяви, че е провел среща с Георги Глушков и спортния директор на ФИБА Коста Илиев, на която са разисквали тенденциите за развитие на родния баскетбол, националните отбори и новите планове на Международната баскетболна федерация за налагане на играта 3х3, която има вероятност да влезе в програмата на олимпийските игри в Токио през 2020 година.

„Искаме да имаме силен национален отбор, за да може повече деца да се запалят по баскетболната игра. Баскетболът е един от фундаменталните спортове за България, с огромно социално значение, на което ние обръщаме внимание. Знаете, че това е една лесна и достъпна за практикуване от децата игра, затова залагам много в съвместната ни работа с родната федерация, за да може нашата програма да обхване повече подрастващи в системни спортни занимания“, каза спортният министър.

Кралев допълни, че изграждането на физкултурни салони в по-малките населени места ще стимулира подрастващите да играят баскетбол, волейбол и футзал.