Подписали сме за увеличаване на акциза на цигарите с влизането си в ЕС

Политика

12-11-2015, 11:48

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ясен е новият тригодишен календар за поскъпване на цигарите

Обоснова в НС предстоящия скок на цените на тютюневите изделия Менда Стоянова

Поели сме ангажимент по договора за присъединяване на България към ЕС да достигнем до 2018 година минималния акциз за цигари на съюза, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС. Стоянова каза това от парламентарната трибуна по време на дебатите по промените в Закона за акцизите и данъчните складове - поправки ще предхождат вдигането на акциза на цигарите.


Тя посочи, че народни представители са отправили упреци към правителството, че сменя политиката си. "Защо се налага да се увеличава акцизът? По договора за присъединяване на България към ЕС сме поели ангажимент да достигнем до 2018 година минималния акциз на цигари за ЕС. За това дотогава ние ще имаме плавно увеличение", отбеляза тя. Предлагаме да не се вдига рязко най-ниският ценови сегмент, който ще активира контрабандата", каза Стоянова. Борбата с контрабандата е много важна и се случва, защото имаме повече пари, обоснова се депутатът.


За целите на достигане на минималния акциз от 90 евро за 1000 къса към 1 януари 2018 г. той следва да се увеличава плавно на възможно най-малки стъпки, като се направи и съответният график за увеличаване акциза на цигарите за достигане на определените с директивата минимални нива на облагане – 90 евро за 1000 къса (177 лв. за 1000 къса), се казва в мотивите към закона.


В Директива 2011/64/ЕС на Съвета е посочено, че на България, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния се разрешава да прилагат преходен период до 31 декември 2017 г. за достигане на минималния размер на акциза за цигарите, като се препоръчва държавите-членки постепенно да увеличават размера на акциза. С цел намаляване на възможностите за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия е предложено разрешенията за търговия с тютюневи изделия да бъдат издавани и за съхранението на тези стоки. Също така се забранява държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса.