Световната банка: Пенсионирайте излишните съдии или ги пратете в администрацията

Най-доброто от печата

12-11-2015, 07:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Броят на съдиите у нас непрестанно расте

Излишни съдии в българската съдебна система, които работят по-малко от колегите си, трябва да бъдат пенсионирани или пратени в администрацията, съветва Световната банка.

Институцията публикува доклад за финансирането и натовареността на българските съдии от 2008 до 2014 г., който бе представен от правосъдния министър Христо Иванов пред депутатите в правната комисия.

Изследването показва, че за разлика от другите страни, членки на Съвета на Европа, у нас

броят на съдиите непрекъснато расте. През 2006 г. на 100 000 жители те са били 23,7, което тогава е било близо до средното за Европа - 20,3 на 100 000 души.

През 2012 г. броят на нашите магистрати скача на 30,7 на 100 000 жители, докато в останалите се запазва – 21 съдии.

Световната банка отбелязва, че докато хората с черни тоги в България се увеличават, страната ни е изправена пред демографска криза с отрицателен прираст на населението и стагнация.

При население около 7,11 млн. през 2015 г. броят на съдиите се е увеличил за четири години от 2147 на 2225. “Контрастът на общо свиващо се население и увеличаването с почти 32% на броя на съдиите на 100 000 жители е поразителен”, се казва в доклада.

Реално заетите щатни бройки са 1811, като на съдия се падат по около 30 дела месечно.

Световната банка обаче открива съдилища, където един съдия гледа много по-малко дела. Такива магистрати са определени като “излишни” в доклада.

“Според българското законодателство обаче те не могат да бъдат отстранявани от длъжност освен по собствено желание”, посочват авторите на доклада.

Затова те препоръчват правителството да поиска да се разгледат вариантите съдиите да се пенсионират или да бъдат назначени в държавната администрация. От доклада става ясно, че

“излишни” магистрати има в окръжните, апелативните, военните съдилища и при следователите.

“В момента има 13 окръжни съдилища, където натовареността с дела на съдия е по-малко от 10 на месец, и 6 районни съдилища, където натовареността е 20 или по-малко на съдия на месец”, пише в доклада.

Най-ниско натоварените районни съдилища са в Търговище - 5, 5 дела на съдия месечно, Монтана - 6,5, и Кърджали - 6,2.

За сравнение в Софийския районен съд един съдия гледа по около 80 дела на месец.

“Излишните съдии в окръжни съдилища да бъдат преразпределени в райони, които се намират в същите областни центрове, за да се избегне дискомфортът поради преместването”, е едната препоръка.

Друга е районните съдилища с ниска натовареност да бъдат слети.

Слабо натоварени били и апелативните съдии. Те са 147 и работят в 6 съдилища и 1 апелативен военен съд. Средно в един апелативен съд има по 25 съдии, които гледат само по 8,4 дела на месец и решават едва 7,1 дела. В доклада се предлага апелативните съдилища да

останат само 2-3 в страната, така че на съдия да се падат по 25 дела на месец. “Излишните съдии да бъдат пратени другаде”, препоръчват от Световната банка.

От доклада става ясно, че най-малко работят военните съдии. В 4-те военни съдилища има 19 магистрати, като на един се падат по 2,4 дела на месец. Препоръката е да остане само един военен съд с 2-ма магистрати или въобще да няма военни съдилища.

Заплатите както на съдия във върховен съд, така и на магистрат от районен у нас са по-ниски, отколкото в повечето други държави на Съвета на Европа. Единствената страна, която плаща по-малко, е Албания. От друга страна, съотношението на брутната заплата на съдия към средната брутна заплата в страната е една от най-високите. По този показател България е на второ място след Румъния.