БОК отличи призьорите параолимпийци от последните големи първенства

"Желая ви още много победи и отличия, с които да правите горди всички българи", заяви Стефка Костадинова

Българският олимпийски комитет отличи днес призьорите, спечелили медали и престижни класирания от последните големи първенства при параолимпийците.

На церемония във фоайето на Централния вход на Националния стадион „Васил Левски“ се събраха донеслите отличия и слава за България от Световното първенство по лека атлетика в Катар, Европейско първенство по тенис на маса в Дания и Световни игри по лека атлетика за младежи в Холандия и др.

„Вие сте поредното доказателство, че пред човешката воля, дух и желание няма непреодолими прегради. Прекланяме се пред вас, пред вашия дух, сърце и желание и се опитваме всячески да ви помагаме. Вие сте отлични посланици на съвременна България и много ярки примери за силни и успешни личности. Бъдете все така непримирими и последователни в търсенето на успеха и реализацията в обществото. Желая ви още много победи и отличия, с които да правите горди всички българи“, заяви Стефка Костадинова.

Всеки един от призьорите ни получи специален плакет на БОК. Поздравление отправи и Илия Лалов, президент на Българска параолимпийска асоциация.

Ето и пълния списък на отличените:

Световнo първенствo по лека атлетика:
Стела Енева - злато на гюлле и сребро на диск
Ружди Юксел Ружди - злато на гюле
Мустафа Ахмедов Юсеинов - злато на копие
Даниела Тодорова Тодорова - бронз на копие и бронз на гюле
Дечко Стефанов Овчаров - бронз на диск
Радослав Златанов - 4 място на скок дължина и 5 място на 100 м.
Михаил Христов - 5 място на скок дължина
Иванка Колева - 6 място на гюле
Георги Киряков - 7 място на копие

Европейско първенствo по тенис на маса – мъже
Денислав Стефанов Коджабашев – сребро на сингъл

Световни игри - по лека атлетика младежи
Християн Николаев Стоянов - злато на 1500 м и злато на 800 м
Антоан Божилов - злато на скок дължина

Много от тези състезатели са покрили нормативи за участие в Рио 2016, а Стела Янева и Ружди Ружди вече имат спечелени квоти за Параолимпиадата. Освен тях двамата България има още една параолимпийска виза от стрелбата с лък. На церемонията днес присъстваха членовете на управата на БОК Здравка Йорданова, Стефан Китов, Красимир Инински, Йорданка Благоева, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, изтъкнати спортисти от близкото минало, деятели и треньори.