Ненчев: Ще има съкращения във ведомството, но не и в армията

Политика

11-11-2015, 13:17

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Реформите се решават от институции, а не на улицата, подчерта военният министър

Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи, че предстоят съкращения в администрацията на ведомството, но увери, че те няма да засегнат армията. Той коментира темата пред журналисти след заседанието на Министерския съвет днес. "Няма да има съкращения сред въоръжените сили, но предстоят съкращения в рамките на администрацията", каза министърът, цитиран от БГНЕС.


Предстои да бъде направен анализ за това колко души трябва да бъдат съкратени. По думите му вероятно в края на месеца ще се проведе съвет по отбрана, на който ще бъде обсъдена категоризацията на служителите във ведомството в 1 и 3 категория труд.


Попитан дали в армията се подават оставки, подобно на вълната напускания в МВР заради проекта на бюджета за догодина, и колко са те, Ненчев каза, че след оповестяването на документа са подадени 12 рапорта, което е незначително. "Благодаря на всички онези, които проявиха мъдрост, разбиране и се вслушаха в призива ни да останат далеч от улицата", каза министърът, цитиран от агенция "Фокус" и изтъкна, че това са въпроси, които трябва да бъдат решавани от институциите, а не на улицата.


На въпрос за възможностите за отпускане на повече средства за отбрана, той каза, че е удовлетворен от постигнатото и припомни, че увеличението на парите е заложено в стратегията за развитието на отбранителните сили и е ангажимент, поет като страна - членка на НАТО. Обясни, че бюджетът за отбрана от 2% от БВП и трябва да е факт до 2024 г. "Постепенно нараства и вече получаваме изключително високи оценки от партньорите си, че успяхме да достигнем този процент", каза Ненчев.


"Предвидени са 2 нови кораба за военноморските сили и изграждането им започна. Най-вероятно те ще бъдат изработени в България. Имаме предвидени и 13, 14 машини, което изцяло отговаря на очакванията на сухопътни войски", добави министърът.