Няма да се намаляват часовете по физическо, догодина ще са даже повече

Политика

11-11-2015, 12:50

Снимка:

©Дневник/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обеща министър Танев след среща с колегата си Кралев

След среща между министрите на спорта и на образованието е взето решение часовете по физическо възпитание да не се намаляват. Не се предвижда и намаляване на часовете по основните предмети, обясни министърът на образованието проф. Тодор Танев. Той е разпоредил наредбата да бъде коригирана преди нейното публикуване в петък, а догодина ще се бори и за повече часове за спорт в училищата, въпреки че в сравнение с повечето европейски държави часовете у нас са в по-голям обем и в момента.


"Аз наистина обещавам да направя всичко възможно догодина за увеличение на спорта", заяви проф. Танев. Той отрече да се намаляват часовете по основни предмети, изучавани в средното образование. "По български език и литература от 1-ви до 12-и клас имаме общо увеличение от 36 часа, т.е. от 1955 часа учене сега по БЕЛ стават 1991. По чужд език за езиковите гимназии увеличението е 44 часа, по втори чужд език 278, по математика 90 часа увеличение, по информатика – нула, но сме сложили компютърно моделиране, което е нов предмет, с 66 часа", поясни пред БНР министърът. Повече часове ще има и по география и икономика, и по история и цивилизация. Това е възможно, тъй като ще се увеличи продължителността на учебната година.


Председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова се дистанцира от изказванията на просветното министерство, че по-малкото часове по някои предмети в гимназиите са заради новия Закон за образованието. "Подписът, който стои под тези стандарти, е единствено и само на министъра на образованието и науката, и затова считам за некоректно да се обвинява парламентът за едни или други промени и да се създават внушения в обществото, че едва ли не народните представители са заложили тези промени. Законът не определя какви предмети да се учат в училище, какво да бъде съотношението между задължителни, избираеми и факултативни часове. В Закона е записано единствено, че това определят различните стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, за профилираната подготовка, които се разработват и одобряват от министъра на образованието и науката", каза Дамянова.