По-добре е ако ваканциите са по-чести, смятат в МОН

Общество

11-11-2015, 10:44

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Часовете по физическо възпитание ще се водят само от специалисти

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева сподели надеждата си през следващата учебна година да има по-чести ваканции за сметка на по-дългата лятна ваканция. Пред Нова телевизия тя напомни, че лятната почивка на децата у нас е най-дългата в Европа. "За нас ще е по-добре, ако ваканциите са по-чести. Тази година направихме първата стъпка като удължихме междусрочната ваканция до една седмица", коментира заместник-министърът на образованието.


По повод плановете за промени и за разпределението на часовете и предметите в средното образование Кастрева посочи, че сумарно децата ще учат повече чужд език, както и малко повече български език."Часовете по философия няма да се намалят, но часовете по физическо възпитание и спорт ще намалеят в 3-ти и 4-ти клас, както и в 5-и и 6-и клас. Освен това, часовете по физическо възпитание ще се водят само от специалисти", уточни Кастрева.


"В момента профилираната подготовка се избира от училището като брой часове, но учебната програма се разработва от министъра от 9-и клас до 12-и клас. Промяната, която ще направим, дава възможност на езиковите училищата да изработят своя програма и сами да преценят къде и кога да бъдат включените избираеми, но задължителни часове", каза тя.


Зам.-министърът посочи, че вече ще може да разработва учебните програми за профилирана подготовка единствено и само в 11-и и 12-и клас.