Идентификаторът за влизане в болница и аптека ще иформира и за роднини

Политика

10-11-2015, 17:09

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности

Персоналният индетификатор, с който от догодина ще се влиза в болница и ще се купуват лекарства от аптеката, ще съдържа информация за роднините ни до трето коляно и така ще може да се купуват лекарства на тежко болните пациенти, без да е необходимо тяхното присъствие. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на дебат за промените в здравеопазването, състоял се днес.


По думите му, ако планираният за влизане в болница идентификатор, за да се избегнат измамите с хоспитализираните пациенти, се въведе и в извънболничната помощ, и в аптечната мрежа, ефектът ще бъде много по-голям. Шарков обясни, че четецът на данните от персоналния код струва 20 евро и така ще се разпознават автоматично роднините на пациентите, чието лечение се финансира от Здравната каса.


"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", допълни д-р Шарков.


"Пациенти със спешно състояние по основния пакет (плащан от Здравната каса) няма да останат без лечение. От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности, ако болни от допълнителния пакет се влошат, те ще се прехвърлят към основния", обясни заместник-министърът на здравеопазването:

До края на месеца ще бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина.