Камерън иска по-високи гаранции за автономност при оставането в ЕС

Свят

10-11-2015, 16:00

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Ние сме горда и независима нация, и възнамеряваме да останем такава, декларира лидерът

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Европейският съюз трябва да се съгласи на "необратимите промени", които ще предифинират отношенията на Великобритания с Брюксел, ограничавайки свободата на придвижване и позволявайки на Великобритания да ореже социалните помощи за имигранти от други страни членки на ЕС.

Великобритания ще проведе референдум до края на 2017 г. дали да напусне или да остане в ЕС. Камерън обяви, че иска страната да остане, при условие, че може да осигури по-голяма автономия за Обединеното кралство. Камерън изложи исканията си в реч в Лондон и в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщават световните информационни агенции.

Той заявил пред аудиторията в Кралския институт за международни отношения, че Великобритания настоява за промяна в четири области, включително защита за страни като Великобритания, които не използват еврото, по-малко бюрокрация и по-голяма власт за националните парламенти за сметка на евробюрократите в Брюксел. "Ние сме горда и независима нация. И възнамеряваме да останем такава", заявил Камерън, подчертавайки, че Великобритания иска "ясно, правно обвързващо и необратимо" освобождаване от ангажимента на ЕС към все по-тесен съюз.


Най-спорното и предизвикващото колизии с Брюксел настояване на Камерън е Великобритания да има възможността да се справи със злоупотребите с правото за свободно придвижване в рамките на ЕС, както и да се даде възможност на страната да контролира миграцията от страните от ЕС. По думите на Камерън, Великобритания иска да забрани на имигранти от ЕС да получават данъчни облекчения и други придобивки, изплащани на работещите хора по време на първите им четири години престой във Великобритания.


Това обаче вероятно ще бъде ябълка на раздора с някои от лидерите на ЕС, които разглеждат свободното движение на работници, както и на стоки, като крайъгълен камък на Общността. "Ние не искаме да нарушим този принцип", заяви Камерън и уточни: "Но свободата на движение никога не е било абсолютно и безусловно право." По думите на Камерън, постигането на съгласие на всички останали 27 страни членки с исканията на Великобритания ще бъде трудно, но не е "невъзможна мисия".


Британският премиер настоява, че ЕС трябва да играе по-малко важна роля в някои аспекти на това как неговите страни членки функционират. "Никога не забравяйте, че Европейският съюз сега включва 28 древни народа на Европа", посочи Камерън и допълни, че "това голямо разнообразие е най-голямата сила на Европа. Великобритания казва: нека да празнуваме това обстоятелство, нека признаем, че отговорът на всеки проблем не винаги е повече Европа. Понякога той е по-малко Европа".