Държавна агенция би сложила в ред финансите по ромската интеграция

Общество

10-11-2015, 15:02

Снимка:

©dw.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Потънали са много средства в организации, които са за прокурор, твърди Петко Асенов

Да се създаде държавна агенция за интеграция на ромите поиска Петко Асенов - комисар по въпросите на ромската общност в България на Световната ромска организация. Асенов, който е и лидер на Националния център за развитие на ромите в България, изрази мнение пред журналисти в БТА. Според него, ако бъде създадена такава агенция, финансирането на ромската интеграция ще бъде по-прозрачно. По думите на Петко Асенов досега са изхарчени милиони левове, които не са дали ефект и са довели единствено до забогатяване на лидерите на различни организации.


Националният център за развитие на ромите е направил анализ на дейността на организации, които са усвоили значителни средства за интеграция на малцинството. Според Центъра в много от случаите липсват оправдателни документи за направените разходи и е необходима намесата на главния прокурор. Постигнали сме напредък по въпросите, свързани с расизма и нетърпимостта. От Националния център за развитие на ромите искат срещи с премиера и с президента, на които да представят програмата на организацията за интеграция на ромите. Ефективна мярка би била отнемането на всякакви социални помощи и пренасочването на парите към курсове за квалификация и създаването на работни места за ромите, смята Асенов.


Организацията настоява за създаването на постоянни общински ромски трудови борси. От Националния център за развитие на ромите искат държавните институции да съдействат чрез програми и проекти за алтернативна заетост за стимулиране на малкия и семейния бизнес на ромите. По думите на Асенов е необходимо да се възродят характерните за ромския бит и култура занаяти. Сред нас има много добри майстори на ковано желязо и на килими, дърводелци, отбеляза Асенов.


Той призова медиите да спрат да говорят с езика на омразата. Според него журналисти и политици насаждат негативно отношение към ромската общност. Асенов коментира, че за ромите се говори като за хора, които си продават гласа, а самият той е подал сигнал до СДВР, след като е получил предложение за търгуване на изборни гласове.


През ноември в София ще има конференция на Световната ромска организация, в която членуват 48 държави. Връщането на децата в училище ще бъде една от основните теми на форума, отбеляза Асенов. Ако се върнат децата ни в учебните заведения, те ще тръгнат по правия път, а не по лесните пътеки, коментира той. От Световната ромска организация ще направят и предложения за курсове и квалификация както на деца, така и на възрастни роми.