Ще има мигрантски центрове и в Западните Балкани

Свят

10-11-2015, 13:53

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Целта е да се избегне хуманитарна катастрофа през настъпващата зима

Вътрешните министри на ЕС обсъждат откриване на центрове за мигранти в страните от Западните Балкани в опит да се намали натискът върху границите на ЕС, предупреждавайки за хуманитарна "катастрофа" през зимата, ако хиляди мигранти не получат необходимата помощ, съобщи в. "Дейли Телеграф".


Планът включва създаване на центрове в ЕС и страни извън съюза на Балканите, с изключение на Турция, с цел "да се организира достъп до международна защита" и връщане на тези, които не отговарят на критериите за протекция.


"Европейският съюз трябва да направи всичко, за да се избегне катастрофа, докато зимата приближава. Не можем да допуснем хората да умрат от студ на Балканите", каза външният министър на Люксембург Жан Аселборн, след като председателства обсъжданията.


Центрове за прием на мигранти в ЕС вече съществуват в Гърция и Италия. Там се обработват молбите за предоставяне на убежище на мигрантитите, които след това се пренасочват в други страни членки на Евросъюза, докато се обработят техните молби.