ЕС критикува остро Турция в годишния си доклад по присъединяването й

Свят

10-11-2015, 12:35

Снимка:

©Уикипедия

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Приветства я за безпрецедентната хуманитарна подкрепа за бежанците от Сирия

Европейският съюз обвинява Турция в отстъпване по въпроса за прилагане върховенството на закона и спазването на основните права. Тази оценка е залегнала в ежегодния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната по пътя й към членство в ЕС. В доклада се подчертава, че се наблюдават съществени недостатъци в правосъдната система и в областта на свободата на изразяване и свободно събиране. Защитата на човешките права и основните свободи значително се подобри през последните години, но все още има големи недостатъци, поясняват от ЕК.


В оценката не е пропуснат да се отбележи увеличаващият се натиск върху медиите, който буди сериозно безпокойство. Подчертават се арестите на журналисти, писатели и блогъри, което според Брюксел е доста притеснително. Промените в интернет законодателството са значително отстъпление от европейските стандарти, пояснява се още. През последната година в Турция е забавено прокарването на реформи заради изборите и продължаващото политическо разцепление, отбелязва Комисията.


Отчита се и фактът, че разрешаването на кюрдския въпрос е в застой, въпреки позитивното развитие по казуса по-рано. ЕК призовава мирните преговори да бъдат възобновени и новото турско правителство да отговори на тези спешни приоритети. Подчертава се още, че Турция продължава да търси членство в ЕС, но приема в разрез с европейските стандарти ключово законодателство в областта на върховенството на закона, свободата на изразяване и свободата на събиране. Президентът на Турция остава обвързан с голям кръг от ключови външни и вътрешни политики, които водят до критики в страната, че той прекрачва конституционните си прерогативи, казва се още в оценката.


По отношение на съдебната система се заявява, че независимостта й и принципите на разделение на властта са подкопани от 2014 година, тъй като съдии и прокурори са под голям политически натиск. ЕК смята, че Анкара провежда активна кампания срещу предполагаема "паралелна структура" в рамките на държавата, което води до нарушаване независимостта на съдебната власт. Съществени усилия са необходими за възстановяване независимостта на съдебната система, допълва се още. Посредствени остават опитите за борба с корупцията, която се възприема като широкоразпространена, отбелязва се в оценката.


Иначе Турция е приветствана за предприетата безпрецедентна хуманитарна подкрепа за бежанците от Сирия и Ирак на турска територия. Брюксел посочва, че в последната година политическият диалог с Анкара е запазил интензитета си, включително по въпросите за борбата с тероризма. Подчертава се, че Турция се е присъединила към международните действия срещу "Ислямска държава".


Особено внимание се отделяне на най-смъртоносния терористичен акт в модерната история на Турция, който беше извършен на 10 октомври в Анкара. Важно е провеждане на бързо и прозрачно разследване на тoзи отвратителен акт, който имаше за цел дестабилизиране и удар върху турската демокрация, изтъква се в оценката.

ЕС и Турция започнаха преговори за присъединяване на 3 октомври 2005 година. Общо 14 глави от 33 са отворени. Една от отворените глави е временно затворена.