Замесените в източването на КТБ засега остават в тайна

Общество

09-11-2015, 07:06

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Договорът между синдиците и международната компания за разследване AlixPartners има клауза за конфиденциалност

Списъкът на замесените компании и физически лица в източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да бъде оповестен публично поне засега. Това стана ясно в петък от отговора на финансовия министър Владислав Горанов на парламентарно питане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов. По думите на министъра в договора между международната компания AlixPartners, която е избрана да проследи и върне изтеклите незаконно пари, и синдиците в КТБ има клауза за конфиденциалност. Горанов обясни, че има някаква възможност части от доклада все пак да бъдат оповестени, но това ще стане едва след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. След това допълни, че той все още няма информация за съдържанието на доклада.

"Оповестяването на заключенията от окончателния доклад на такъв етап поражда риск длъжниците на КТБ да организират защитата си или да предприемат действия, които да забавят или осуетят попълването на масата на несъстоятелността, което би застрашило интересите на кредиторите на КТБ", аргументира се Горанов.

Синдиците решават

"Независимо от големия обществен интерес говорим за процес, който е извън пряката публична дейност на отделни държавни органи. Това си е търговска несъстоятелност, макар и банкова, която е по-специфична", заяви Горанов. По неговите думи всичко зависи от синдиците и фирмата. Във връзка с това министърът обеща да съдейства на депутатите и да организира среща с представители на AlixPartners и синдиците и да се прецени дали може поне нещо да се оповести публично. "В момента, в който има окончателно одобряване на доклада от страна на синдиците, това, което би могло да се предвиди, и това, което се допуска по договора между двете страни, е да се изготви извадка от него, която по форма и съдържание обаче в съответствие с договора трябва да бъде съгласувана с AlixPartners, преди да може да бъде публично оповестена", каза Горанов.

Международната компания за разследване на банкови фалити AlixPartners беше наета през юни, като по силата на сключения договор тя "трябва да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона". Още тогава всички депутати се обединиха около желанието разследването да се извърши бързо и при пълна прозрачност.

Повече прозрачност

Според Мартин Димитров докладът трябва да бъде публичен, защото трябва да е ясно кой е отговорен за фалита на КТБ, където бяха дадени близо 2 млрд. лв. от държавата. Той е категоричен, че е необходимо веднага да бъде показан поне списъкът на замесените лица и фирми, а кой с какво е замесен може да се огласи и след като приключи разследването. Димитров е обезпокоен, ако има представители на съдебната система и депутати, които са замесени с казуса, и продължават да взимат важни решения.

Според Горанов, ако докладът бъде публично разкрит, това би затруднило работата на синдиците. Петър Славов от Реформаторския блок обаче смята, че досега синдиците е трябвало вече да са предприели всички необходими действия, за да не е възможно повече никой да увреди масата на несъстоятелността.