12 са рапортите за напускане в МО досега

Политика

07-11-2015, 15:13

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Ненчев допуска, че може да се увеличат многократно

Военни пилоти са отказали да извършат тренировъчни полети. Това потвърди в „Седмицата" по Дарик министърът на отбраната Николай Ненчев.

По повод информацията, че по този начин военните пилоти протестират срещу проекторешението на Министерския съвет, което орязва социалните им привилегии, Ненчев каза, че става дума за единичен случай, а обяснението на пилотите е, че не се 

чувстват добре. Той допълни, че е провел разговор с командира на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев и е разпоредил проверка. Министърът призна, че неизпълнението на тренировъчните полети крие рискове.

„Разговарях с ген. Радев. Доколкото разбрах, се касае за състояние, в което те са се почувствали не толкова добре. Това е еднократно. Разпоредих проверка на инспектората, за да бъда съвсем наясно какво точно се е случило. Това, разбира се, е много опасно. Ние трябва да вярваме в нашите пилоти и тяхната готовност във всеки един момент да защитят националната сигурност, защото са отговорни за това", каза министърът.

12 рапорта за напускане са подадени до момента, но е възможно да станат хиляди, защото военните, на които им остават година или две до пенсия, ще предпочетат да се пенсионират при сегашните условия, посочи Николай Ненчев.

„Рапортите са 12 към момента, но има голяма вероятност те да се увеличат многократно. Тази цифра може в един момент да нарасне до 4000-5000 души, което наистина е силно обезпокоително. Ние имаме приблизително 1200 свободни места за офицери. Имаме свободни места за сержанти и войници. Ние няма как от утре да попълним този щат, защото офицер се става в продължение на години. Държавата инвестира сериозни пари - приблизително 160 000 лева за един офицер, и би било голяма грешка, ако ние загубим тези хора, ако направим така, че тези места останат незаети, защото ние няма откъде да ги вземем. Няма как да внесем отнякъде офицери. Някак по-лесно ще се случи това в МВР, защото там процедурата е по-кратка, по-лесно се случва. При нас това изисква време", каза военният министър

Министърът на отбраната каза още, че не очаква да има проблеми с ремонта на българските МИГ-ове след смяната на полското правителство, каквито опасения има. Такива сигнали до момента няма, категоричен е Ненчев.