Вл. Горанов: Винетката вероятно ще се вдигне до 100 лв.

Портфейл

07-11-2015, 13:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него, смята министърът.

Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до 100 лева. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в „Седмицата" на "Дарик". И уточни, че текат дебати за увеличение на цената на годишния стикер.

Най-вероятно вероятно Агенция "Пътна инфраструктура" и МРРБ ще предложат увеличение до 100 лева, коментира той по повод информацията в интернет, че от 67 лв. винетките ще скочат на 145.

"Има гъвкавост в бюджета в зависимост от различните решения за цената на стикера, каза министърът в отговор на въпрос дали се предвиждат повече пари в бюджета заради увеличена цена на винетката", обясни финансовият министър.

„В него (бюджета - бел. ред.) изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лева", увери Горанов. Вариантът, който вероятно ще бъде предложен от страна на пътната агенция и респективно от страна на регионалното министерство е под 100 лева", категоричен бе той.

„Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", каза още Горанов и изтъкна, че винетките не са увеличавани от 2008 г.

Ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него, смята министърът.