ГЕРБ оспорва избора на кмет на Добрич

Политика

07-11-2015, 08:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Делото за касиране на избора е на 12 ноември

Добричкият административен съд образува дело по жалба на ГЕРБ, в която се оспорва изборът на кмет на Добрич, пише в. "Труд". Заседанието на магистратите ще е на 12 ноември. От партията искат проверка на гласуването в определени секции и твърдят, че има много сгрешени протоколи.
На първия тур кандидатката за градоначалник от ГЕРБ - бившата кметица Детелина Николова, бе първа по подкрепа с 49,05% от гласовете. Опонентът й Йордан Йорданов от Реформаторския блок тогава взе 19,31% от бюлетините и стигна до балотаж.
На втория тур на изборите на 5 ноември обаче реформаторът успя не само да стопи разликата в гласовете, но и да победи. Предимството му пред Николова обаче е едва 283 гласа според официалните данни на ЦИК.
ГЕРБ опита да оспори резултата и след първия тур, но съдът остави жалбата без разглеждане заради предстоящия балотаж. Тогава Николова и партията й твърдяха, че са спечелили вота от първия тур. Сега след балотажа искът е допуснат за разглеждане. ГЕРБ и “Движение 21” оспориха и избора на общински съветници в Добрич. Съдът първоначално не допусна повторно броене на бюлетините за местния парламент - магистратите се позоваха на конституционно решение. После обаче делото бе върнато отначало заради постъпила нова жалба от кандидати за общински съветници. Така заседанието е насрочено за 9 ноември.
В областта има и други жалби срещу окончателните резултати от изборите. Съдът вече разреши ново броене на бюлетините за общински съвет в Каварна. Жалбите за това бяха от общо 8 партии, сред които ГЕРб, АБВ, Реформаторския блок, НФСБ и др.