Дипломат №1 на Русия говори на четири очи с шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Свят

06-11-2015, 12:41

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Похвали таланта й да работи в дух на консенсус

В днешно време е необходимо всякак да се поддържа духа на компромиса и да се изработват консенсусни решение. Ние много ценим това, че генералният директор на ЮНЕСКО притежава този талант в пълна мяра и активно насърчава именно такива конструктивни подходи. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, който се срещна с Ирина Бокова в централата на ЮНЕСКО в Париж, предаде "24 часа". Лавров е гост на 38-ата Генерална конференция на организацията по повод 70-годишния й юбилей. Той и Бокова имаха и разговор на четири очи.


ЮНЕСКО е важна структура в системата на ООН и нейна хуманитарна опора, отчете Лавров. Разбираме усилията на генералния директор за съхранение на идеалите, принципите и целите, заложени при създаването на ЮНЕСКО и отделяме особено внимание на усилията на организацията за недопускане на насилствения екстремизъм да обхване различни части от света, допълни Лавров, който е и председател на руската комисия за ЮНЕСКО. Русия е много солиден и сериозен партньор на ЮНЕСКО, каза пък Бокова. Тя разказа, че заедно работят срещу незаконния трафик на ценности и руската поддръжка е много важна за ЮНЕСКО. Имаме много плодотворни и добри отношения с Русия, допълни тя.


Руският външен министър отчете, че образованието играе огромна роля в борбата срещу екстремизма, защото неграмотните и бедни млади хора били "най-добрата среда за вербовчиците", които се възползвали активно от това. Той отчете и ролята на ЮНЕСКО за поддържане на междурелигиозния и междуцивилизационния диалог. Днес, когато се правят опити да се разрушат устоите на Близкоизточния регион, където са се зародили трите основни световни религии, е много важно на този въпрос да се обръща особено внимание, допълни той.


Културното наследство, което се разрушава от варварите - Алепо, Палмира и други райони на Сирия, Афганистан, Ирак, е наше общо достояние и съм убеден, че ЮНЕСКО, в съответствие със своя мандат и когато обстановката в Сирия позволи, ще направи експертна мисия, за да оцени размерите на щетите и да определи как да се възстановят тези безценни за човечеството достояния, каза още Лавров.


При всички сложности на международния живот е важно да се избяга от политизацията на дейностите на ЮНЕСКО, както наблюдаваме с опитите да се приеме Косово за член на организацията в нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност, предупреди обаче руският външен министър. Много ценим и ролята на ЮНЕСКО в защита правата на журналистите, които днес на много места по света грубо се нарушават и съм уверен, че чрез своите механизми организацията ще може постепенно да коригира тази ситуация, каза още Лавров. Той и Бокова уточниха още, че в средата на декември в Санкт Петербург ще се проведе форум на Научния съвет към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който се ръководи от ЮНЕСКО.


Генералният секретар на ООН при избора си трябва да получи едновременно одобрението и на САЩ, и на Русия. Заедно с Китай, Франция и Великобритания това са петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН, които имат решаващата дума при избора на нов шеф на организацията. Мандатът на настоящия генерален секретар на ООН - южнокорееца Бан Ки Мун, изтича в края на 2016 г. Неговият наследник трябва да встъпи в длъжност от началото на 2017 г. и така изборът му вече се превърна в една от горещите междудържавни теми.


До сега са известни две неща: новият ръководител трябва да е жена и да е от Източна Европа. Нашата държава официално номинира за поста госпожа Ирина Бокова.