НАП няма да може да привиква граждани на разпит

Портфейл

06-11-2015, 10:06

Снимка:

©Varnautre.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Парламентарната бюджетна комисия гласува против това настояване на данъчните

НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене, съобщава "Сега".


Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол.


Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра. Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че КРИБ няма законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше.