Петокласниците ще се учат да правят семеен бюджет

Най-доброто от печата

06-11-2015, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще има и уроци по безопасен интернет за 12 годишните

Петокласниците ще имат и уроци, свързани със семейния бюджет. Те ще трябва да познават различните видове доходи, получавани от членовете на семейството, както и да изготвят личен бюджет. Това предвижда учебната програма по технологии и предприемачество за пети клас, който ще бъде нов предмет за децата. В тези часове учениците ще трябва да усвояват
готварски умения като приготвяне на салати, топли супи, печене на риба, месо и колбаси. В учебната програма е предвидено още децата да познават принципа на действие на готварската печка и кухненския робот. Работата с пералнята и шевната машина също ще бъде част от уроците на петокласниците. Темата за здравословно хранене също е застъпена в новия предмет. Учениците ще бъдат запознати с различните хранителни вещества, основните режими на хранене, съдържанието и годността на продуктите. 
В часовете по технологии и предприемачество децата ще се учат още как да отглеждат декоративни растения и билки и да се грижат за домашните си любимци. За разширяване познавателните и практическите умения на учениците в учебната програма се препоръчва децата да участват в екскурзии с учебна цел. Така те могат да посещават етнографски музеи, занаятчийски ателиета и базари, търговски изложения и др. Препоръчва се още петокласниците да посещават разсадник за декоративни растения, цветарски магазин, зоомагазин, ветеринарна лечебница и др. Технологии и предприемачество ще имат и учениците в първи клас. Тогава хлапетата ще получат първите уроци за това какво е спестяване и дарение. Още в ранна ученическа възраст първокласниците ще се запознаят с принципите на здравословното хранене. Предвидено е още първокласниците да участват в изложби и базари. Нов проект на учебна програма има и по информационни технологии за пети клас. Новият документ предвижда децата да учат правилата за сигурност и безопасност в интернет.
По новите учебни програми ще бъдат написани учебници за децата от 1 и 5 клас. Те трябва да бъдат готови до началото на следващата учебна година.