Икономиката ни ще расте 3 пъти по-бавно от тази на Румъния

Най-доброто от печата

06-11-2015, 07:47

Снимка:

ecocncmy.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прогнозите на ЕК и на финансовото ведомство се разминават значително

Икономиката ни ще забави ръста си през 2016 г. до 1.5%, предрича Европейската комисия (ЕК) в есенната си икономическа прогноза. Причината за това е забавянето в старта на проектите от новия програмен период. Принос за бавния растеж ще имат и намаляващите инвестиции. От Брюксел очакват догодина те да спаднат с 2.4%. В същото време се очаква икономиката на Румъния да се изстреля нагоре с близо три пъти по-висок темп - 4.1%. Най- оптимистични са прогнозите за Ирландия - растеж от 4.5% през 2016 г. Очакваният ръст в Полша е 3.5%, а в Словакия - 2.9%.

През настоящата година ЕК очаква икономиката на България да нарасне с 1.7 на сто. Обновената оценка изпреварва предишните очаквания на ЕК от пролетта на 2015 г. Тогава Брюксел прогнозираше, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи едва с 1%. Въпреки променената прогноза обаче страната ни ще продължи да изостава от средните нива в ЕС. Според прогнозите икономиката на евросъюза през тази година ще порасне с 1.9%. Ръстът у нас обаче ще изпревари този в еврозоната, който се очаква да бъде 1.6%.

Традиционно очакванията на ЕК са по-песимистични от тези на финансовото ни министерство. Наскоро от ведомството на Владислав Горанов подобриха прогнозите си за родната икономика и вече очакват ръст от 2% през 2015 г. и от 2.5% догодина.

На фона на прогнозите за бавен растеж ЕК очаква и постепенно увеличаване на държавния дълг на България през следващите две години - от 31.8% през 2015 г. до 32.8% и 33.6% съответно през 2016 и 2017 г. В същото време не се очаква бюджетният дефицит да надхвърли 3%. Прогнозите са през 2015 г. той да е 2.6%, а през следващите 2 години - 2.4%.

Засега не е ясно дали срещу България ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит. Това каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси вчера при представянето на новите икономически прогнози в отговор на въпрос дали комисията ще реагира след актуализацията на бюджета за тази година. Според плановете на правителството дупката в хазната ще стигне 3.3 процента, което надхвърля лимита от 3%, регламентирани в европейските договори. По прогнозите на ЕК дефицитът ще достигне 2.7-2.8% и засега не може да се даде отговор на подобно запитване, допълни Московиси.

 АНАЛИЗ

Спад на брутния външен дълг на годишна база отчете анализ на Райфайзенбанк по данни към октомври. През август той е намалял с 3.3 млрд. евро до 35.4 млрд. евро спрямо същия месец на 2014 г. В структурата на дълга вътрешнофирмените заеми заемаха най-голям относителен дял, следвани от заемите на "други сектори", държавното управление и заемите на банковия сектор. Анализът отчита спад на индустриалното производство през август спрямо юли, но на годишна база данните са за ръст от 4.3%. Той идва от увеличено производство на ток, топлоенергия и газ. В строителната индустрия темповете на спад намаляват и са под един процент. Очаква се ръст при инфраструктурното строителство заради подобрено усвояване на еврофондовете, но се очертава спад на сградното строителство.