ООН: Европа да се стяга за 600 хиляди мигранти до февруари

Свят

05-11-2015, 18:24

Снимка:

theguardian.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

ЕС пък прогнозира 3 милиона до края на 2016-та

Около 600 хиляди мигранти и бежанци се очаква да се насочат от Турция към Гърция и други европейски държави през следващите четири месеца. Това се отбелязва в документ на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от "Франс прес". Между ноември 2015 и февруари 2016 година ВКБООН прогнозира по 5 хиляди новопристигнали от Турция на ден, се казва в документа на агенцията. Общо за периода се очаква 600 хиляди новопристигнали мигранти и бежанци да залеят Хърватия, Гърция, Сърбия, Словения и Македония, допълва се още.

През последните години през зимния период миграцията през Средиземно море значително е спадналa, тъй като пътуването носи по-големи рискове в сравнение с останалата част от годината. Но Върховният комисарят на ООН за бежанците пояснява, че не очаква подобен спад тази година.

От началото на годината повече от 752 хиляди мигранти са преминали през Средиземно море. Повечето са достигнали до Гърция и Италия. Близо 3500 души са изгубили живота си при опит да достигнат до Европа през акваторията през тази година.

Агенцията е поискала 96,15 милиона долара допълнителна подкрепа за своя зимен план, който включва предоставяне на подслон. Общо за зимата агенцията търси 173 милиона долара. По-рано Европейският съюз обяви, че прогнозира още 3 млн. мигранти да пристигнат в Общността до края на следващата година.