ИД е заложила бомба в руския самолет, твърди източник на щатското разузнаване

Свят

05-11-2015, 11:06

Снимка:

©novini.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Позицията не е официална

Източник от американското разузнаване твърди, че най-вероятно групировката "Ислямска държава" стои зад катастрофата на руския самолет с 224 души на борда над Синай. Тя е заложила бомбата, която е взривила самолета. Това не е офииална позиция на самото разузнаване обаче.


Веднага след трагедията, местно крило на джихадистите в Египет пое отговорност и обяви, че това е отмъщение за руската намеса в Сирия и избитите мюсюлмани и обявиха, че могат да го докажат "когато си поискат". Разледващите в Египет обаче отхвърлиха тази версия.


Експлозия в единия двигател е вероятната причина за катастрофата на руския пътнически самолет, съобщи по-рано източник от египетската разследваща комисия. Разшифрованата информация от "черните кутии" показва, че причината за катастрофата е свързана с експлозия в един от двигателите, довела да смъртта на всички 224 души на борда. По-рано тази седмица стана ясно, че пилотите не са сигнализирали на контролната кула за авария на самолета.


Източникът подчертал пред медията, че експлозията е била голяма и може да е засегнала едновременно двата двигателя на самолета. "Разследването все още не намира никакви връзки с терористи", пояснява източникът, допълвайки, че отломки от мястото на катастрофата се проверяват, за да се установили дали е имало експлозивни материали на самолета и дали взривът е в резултат на механичен проблем.


В същото време американското издание "Уолстрийт джърнъл" пише, позовавайки се на източник, свързан с разследването, че първоначалната информация, взета от "черните кутии", показва, че не е имало разговор в пилотската кабина, който да включва обсъждане на механични или други проблеми. Според вестника екипажът най-вероятно е имал малко време или изобщо не е имал време, за да подаде сигнал за авария.