Цветанов: Нарушена е комуникацията между МВР и синдикатите

Политика

05-11-2015, 10:05

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Полицейските протести са спонтанни, убеден е бившият вътрешен министър

Има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Здравей България" по Нова телевизия. Всяка стъпка, която се прави трябва да бъде обсъждана. Всеки законопроект, който се качва, трябва да бъде публикуван в рамките на 14 дни, за да бъде обсъждан. Финансовият министър е човекът, който иска да си върже бюджета, заяви още Цветанов.


Той посочи, че когато е бил вътрешен министър по време на първия кабинет "Борисов" е имал много разговори и спорове с тогавашния финансов министър Симеон Дянков. "Премиерът се намесваше при окончателното решение. Не знам как е взето това решение, но протестите са спонтанни", категоричен бе Цветанов.


Той уточни, че като вицепремиер и министър знае какви усилия са полагали служителите, за да изпълняват служебните си задължения и да помагат на обществото. Според Цветанов социалните придобивки за служителите в МВР, всъщност са компенсации, защото когато те постъпват на работа, имат определени ограничения, като това да бъдат винаги на разположение, да са длъжни да предупреждават, ако пътуват извън страната, да са в отсъствие в семейството и т.н. "Трябва да се отнасяме с определеното уважение към тези служители. Присъствал съм на погребения на служители и знам какво преживяват семействата", добави Цветан Цветанов.


"Сектор "Сигурност" беше разрушен до момента, в който Йовчев направи законодателните промени, без да са обсъждани. Сектор "Сигурност" винаги е бил недофинансиран, всеки един от секторите също. Финансовият министър иска да направи рамката, за да не увеличава дефицитът, ако той расте", коментира още зам.-председателят на ГЕРБ. Той обясни, че не знае защо не е направена връзка с министерството при сегашните промени, приети в МС. "Мога да кажа, че всички се консолидирахме, че вътрешният министър трябва да дойде и да обясни какво се прави, за да можем да вземем консенсусно решение, за да не дебалансираме държавата", каза още Цветанов.


Бившият вътрешен министър коментира и полицейските блокади на редица пътни артерии в страната. "Не е нормално да блокираме кръстовища по този начин, защото това ограничава правата на другите хора, които нямат никаква вина", заяви той. Според него протестите на служителите на МВР са спонтанни.