25 000 в Букурещ поискаха разпускане на парламента и предсрочни избори

Свят

05-11-2015, 08:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Румънският премиер Понта подаде оставка

Около 25 000 души протесираха до късно снощи в центъра на Букурещ , за да поискат разпускане на парламента и предсрочни избори, предаде РИА "Новости".

Те са издигали лозунги срещу корупцията и готовност за смяна и на системата, след като правителството принудително си отиде. Демонстрантите са блокирали основни улици. Полицията не се е намесила, тъй като протестът е преминал мирно. Подобни акции са се провели в Тимишоара, Брашов и Питещ.

Междувременоно вчера румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, след като 20 000 души излязоха по улиците да протестират срещу правителството във връзка с трагедията в нощния клуб "Колектив" в петък, съобщи Би Би Си.
"Предавам мандата си, подавам оставка заедно с моето правителство. Надявам се оставката на правителството да удовлетвори хората, които излязоха по улиците", заяви Понта в съобщение вчера. Понта допълни също, че е правилно отговорност за трагедията в петък да бъде поета и от висшестоящи представители на властта, а не само от тримата собственици на клуба, където се случи трагедията.
"Признавам справедливия гняв на хората", допълни той. Заедно с правителството, оставка подаде и кметът на района, в който стана трагедията.
Оставката на Понта бе поискана от 20 000 души, които излязоха на протест във вторник вечер по улиците на Букурещ. Те обвиниха правителството в корупция и слаб надзор, довели до трагедията в петък вечер, при която загинаха 32-ма души. Протестиращите скандираха "Срамота!" и "Убийци" и носеха банери с надпис "Корупцията убива" на площада на Победата, където се намира сградата на правителството. Оттам множеството, стекло се на протест по призиви в социалните мрежи, се насочи към министерството на вътрешните работи, като продължи да скандира "Оставка", а после към парламента и кметството на 4-ти район на столицата, където се е намирала опустошената от пожара дискотека "Колектив".
"Ние младите сме бъдещето. На това ни учат, това ни казват. И когато нещо много сериозно като това се случи и млади хора умират, го смятаме за атака срещу нас", заяви млада жена, загубила приятели в пожара. Над 100 души са все още в болница след трагедията, а броят на жертвите може да се увеличи.
Румънският президент Клаус Йоханис подкрепи оттеглянето на Понта. "Разбирам какво искаха хората и какво се очакваше и те са прави, някой трябва да поеме политическата отговорност", написа той в социалните мрежи.
Предстои президентът да назначи временен премиер, след което да започне преговори за ново правителство с политическите партии. Докато бъде намерен негов заместник, Понта ще остане на поста си.
През септември Понта стана първият действащ премиер, изправен на съд за корупция. Той е обвинен в измами, укриване на данъци и пране на пари. Понта отрича обвиненията и обвинява прокурорите в липса на професионализъм.