Стоичков до Пеле, Марадона, Кройф и Еузебио

Изтъкват неговата мощ и внезапното ускоряване по терена придружено с финтове на малко пространство

Легендата на българския футбол Христо Стоичков е един от петимата нападатели, които са променили разбиранията за футбола. Камата попадна в класация на популярната спортна медия Sportskeeda, базирана на изследване на мнението на хората. Редом до Ицо са Пеле, Диего Марадона, Йохан Кройх и Еузебио.

Краля Пеле е описан като футболист с "грация, впечатляваща сила и висш интелект". "Не само спечели всичко с Бразилия, но и вдъхнови цяло едно поколение младежи по целия свят", се казва още за бразилския феномен.

Дон Диего е оставил следа с великолепните си рейдове и паметни попадения след преодоляване на голям брой защитници. Холандският гений Кройф е запомнен с идеите си за Тоталния футбол, на който именно той е най-яркият образ. Три пъти носител на "Златната топка", неуловим с огромния си арсенал от технически умения, Кройф е познат на специалистите и като майстор на смяната позиции на терена. Еузебио е обрисуван като "може би първата голяма футболна звезда, родена в Африка". Легендата на Бенфика е "идеалният пример за перфектен голаджия, притежаващ всички необходими качества".

Под номер 5 Христо Стоичков е описан като "звездата на Златното българско поколение, голмайстор с феноменални качества, който винаги ще бъде считан за един от най-великите нападатели за всички времена". Според статистиката в материала Ицо има 220 гола в 455 мача. "Мощен, физически силен, технически надарен, Стоичков става известен с внезапното си ускоряване, придружено с финтове на малко пространство на възхитителна скорост", споделят още за българина.