Нова вълна от полицейски протести залива страната

Политика

04-11-2015, 13:35

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В 14:00 часа всички синдикати са поканени в МВР на среща с министър Бъчварова

Протестите на полицаите продължават и ще има блокади в цялата страна въпреки обявените по-рано днес от премиера Борисов компромиси. "Не сме доволни и излизаме на улицата, това което ни предложиха беше все едно, че сме хванали някого на калъп и той е почнал с пазарлъците", каза за "24 часа" Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" в МВР.


В 14:00 часа пък всички синдикати са поканени в МВР на среща с министър Бъчварова. Полицаите протестират срещу премахването на добавката за прослужено време, както и намаляването на обезщетенията при напускане от до 20 заплати на до 10.


В момента има 400-500 полицаи на Орлов мост, които не са блокирали движението, а стоят отстрани до езерото "Ариана" и националния стадион. В 18:00 часа пък има официална блокада, за която има разрешение, на кръстовището на автогара Овча купел в София. "Вероятно колеги ще блокират и други улици", сподели за 24 часа Грозев.


Над 100 цивилни и униформени полицаи пък блокираха пътя за ГКПП Кулата. Блокадата е малко преди гишето за пътни такси на пункта. Полицаите блокираха пътя, въпреки че им предадоха, че привилегиите им остават, а промените ще важат само за новопостъпилите служители в МВР, съобщи по-рано БГНЕС.


Точно в 12:00 часа пък пловдивската областна дирекция на МВР беше буквално обсадена от протестиращи служители, предаде Дарик. След затваряне на ключово кръстовище снощи, което се оказа спонтанно, за днес бяха обявени два протеста - от 12:00 ч., по време на обедната почивка, и втори - от 18:00 ч., след работа. Около 150 рапорта за напускане са подадени до момента, според Атанас Тасков, лидер на синдиката на служителите на МВР в Пловдив.


Междувременно и полицаите в Смолян излязоха на протест. Служители на реда от РПУ - Мадан и ГПУ Рудозем блокираха движението на кръстовището в Черна, в близост до с. Средногорци. Протестът продължи близо час. След това служители на ОД на МВР - Смолян блокираха кръговото кръстовище на новия център в Смолян. Униформените са солидарни с исканията на своите колеги от страната. Според информация на местния полицейски синдикат, над 20 полицаи са подали рапорт за напускане на системата.


Протест на сливенските полицаи, пожарникари и надзиратели от затвора започна пред сградата на Областната дирекция в Сливен. Стотина протестиращи с лентички "Протест" и обърнати пагони преминаха по главната улица и блокираха възловото кръстовище "Розова градина". Полицаите, пожарникарите и надзирателите от всички служби в полицията и четирите РПУ в област Сливен недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за 2016 г., според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10, както и против спирането на допълнителните възнаграждения за прослужено време.


Около 50 надзиратели от бургаския затвор също блокираха за около 10 минути движението по улица "Индустриална", пред заведението за изтърпяване на наказания. В двете посоки се образува задръстване, по-дълго от километър. Служителите се солидаризираха с протестите на своите колеги от цялата страна за запазване на досегашните им социални придобивки - 30 дни годишен отпуск, заплащане за прослужено време и получаването на 20 заплати при пенсиониране.


Те обявиха, че са обидени от отношението на финансовия министър Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова и категорично обявиха, че придобивките, за които има идея да им бъдат отнети не са привилегии, а компенсации за техния труд. Протестът на служителите на затвора ще продължи с шествие, което ще тръгне в 17.15 часа днес от Съдебната палата в центъра на Бургас. Те заявиха, че очакват да бъдат подкрепени от свои колеги от "Съдебна полиция".


Пътят за Гърция през прохода Маказа беше блокиран от стотина гранични полицаи от Полицейско управление Кирково и пожарникари, допълва "24 часа". Първоначално протестиращите се бяха събрали на входа на Кирково и обявиха, че протесторат символично в подкрепа на колегите си от вътрешността на страната. Четвърт час по-късно протестиращите взеха друго решение и блокираха пътя водещ към ГКПП "Маказа".


"Нека от София да дойдат и да видят къде и как работим. В гората няма нито стол , нито скамейка . За кво се блъскаме? Нека онези от кабинетите да дойдат в гората", заяви Ясен Солучков , който е граничен полицай. Заради орязвянето на социалните придовбивки той е подал тази седмица разпорт за пенсионирането си. Полицаи от полицейското управление в Кърджали и пожарникари блокираха преди минути и кръговото кръстовище на автогарата в Кърджали, което е основно за града.