Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

Свят

04-11-2015, 11:29

Снимка:

©в. Адевърул

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хиляди снощи скандираха "Корупцията убива" в Букурещ, Брашов и Плоещ

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс. Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят. Конкретният повод бе трагедията в букурещкия нощен клуб, но гражданите протестираха срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта.

 

Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица, предаде Ройтерс по-рано. Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията, протестиращите са останали до късно през нощта. Те са носили банери с надписи "Корупцията убива" и са скандирали "Убийци!"


В Букурещ, повече от 20 хиляди души са участвали в шествие до сградите на румънското правителство и министерството на вътрешните работи. На протестите са обхванали и други големи градове като Брашов и Плоещ. В социалните мрежи се организират още протести в предстоящите дни, които още не е ясно дали ще състоят след подадената от премиера оставка.