Лидери на НАТО от Централна и Източна Европа се срещат днес в Букурещ

Свят

04-11-2015, 07:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя е под председателството на президентите на Румъния и на Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда.

Президентът Росен Плевневлиев ще участва в днешната среща на страните-членки на НАТО от Централна и Източна Европа, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Тя ще се проведе в президентския дворец "Котрочени" в Букурещ и е под председателството на президентите на Румъния и на Полша Клаус Йоханис и Анджей Дуда.

В нея ще участват още зам.-генералният секретар на НАТО Алекзандър Вършбоу, президентите на Естония, Латвия, Литва, Словакия и Унгария, като представител на Чехия ще се яви председателят на парламента, пише електронното издание Balkan Insight.

Миналата седмицa в. Wall Street Journal съобщи, че държавите от НАТО планират да увеличат броя на войските си край границите на Русия и да ги поставят под общо командване.

За целта има два плана – единият предвижда разполагане на военни батальони в Полша и трите балтийски държави, а другият – разполагане само на един батальон в района.

САЩ подкрепят идеята, докато Германия е резервирана, защото не иска да разглежда Москва като постоянна заплаха, пише изданието, позовавайки се на частни разговори между служители на НАТО и Берлин.

През лятото от Министерството на външните работи коментираха срещата с думите: "С оглед на променената среда за сигурност и заплахите, идващи от изток и от юг, България е заинтересована от засилване на сигурността по източния фланг на алианса. Страната ни се придържа стриктно към изпълнението на Плана за действие за готовност (Readiness Action Plan), приет по време на срещата на върха на алианса в Уелс през септември 2014 г. и активно участва в изпълнението на мерките за гарантиране сигурността на съюзниците и мерките за адаптация на НАТО, особено спрямо източния фланг".