Издъхна проф. Пламен Цветков

Общество

03-11-2015, 18:16

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Той искаше да учим история без митове и руско робство

Тази нощ ни напусна проф. Пламен Цветков – убеден демократ, родолюбец и патриот, един от малцината съвременни български историци, които искаха родната история да бъде освободена от митовете и идеологемите на времето, да я учим и разглеждаме от българска, а не от русофилска гледна точка. Проф. Цветков беше сред малцината учени, които имаха смелостта да признаят, че у нас живеят две нации – едната се кланя на всичко руско и съветско, а другите се опитваме да бъдем българи.


Пламен Цветков роден на 8 август 1951 г. в Берлин, Германия в семейство на дипломати. Завършва история в Софийския държавен университет през 1976 г.


През научния си път е обнародвал повече от 15 монографии, 80 научни студии и статии и повече от 350 публицистични материала. Специално трябва да се отбележи двутомната му работа по балканска история от българска гледна точка, публикувана в САЩ през 1993 г., двутомната история под наслов "Европа през ХХ век", обнародвана през 2002-2003 г., както и трудът "Светът на мегамитовете" (2008 г.). Автор е също така на поредица от книги за средните и малките държави в европейската политика в навечерието на Втората световна война и на монография с предизвикателното заглавие "Славяни ли са българите?".

Женен, баща на три деца — една дъщеря и двама синове..

 

Почивай в мир, професоре!