Главен секретар Костов: Колеги, прибирайте се, това е незаконно

Политика

03-11-2015, 17:16

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицаите обсаждат центъра на София "спонтанно"

Борисов приема Горанов и Бъчварова утре сутринта да обсъдят бюджета на МВР

Около 100 полицаи са блокирали кръстовището на столичните булеварди "Цар Освободител" и "Васил Левски", предава "24 часа".


Утре в 08:30 часа при премиера Бойко Борисов ще са вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов, съобщи малко преди това главният секретар на МВР Георги Костов на събралите се протестиращи служители на МВР. "Въпросът който ви интересува в момента няма да седи вече на дневен ред", заяви Костов. На място пред Министерството на финансите бе и старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР.


"Не сме ви за пикливите 10 или 20 заплати, а за начина, по който научаваме това. Не сме маймуни", изригнаха униформените, цитирани от Фокус, протестиращи на ул. "Раковски" пред министерството на финансите срещу главния секретар на МВР Георги Костов, който излезе от среща с финансовия министър Владислав Горанов.


Той обясни, че новият начин на заплащане ще се прилага спрямо новопостъпващи, а не за старите кадри.
"Това ни отличава от останалите, че и да сме обидени, продължаваме да носим службата", отвърна на висок глас Костов. Служителите на МВР решиха да се разделят на две групи и едната да остане да блокира булевард "Раковски", а другата да тръгне на поход из централни софийски улици.


"Колеги, това е незаконно, пробирайте се. Ние трябва да пазим закона", каза им Костов.
Той ги увери, че срещата продължава утре при премиера Бойко Борисов.

След това съобщение полицаите тръгнаха към Орлов мост.


Към 100 служители на реда протестираха в Хасково пред сградата на РПУ. По-късно към тях се присъединиха техни колеги от Димитровград. В късния следобед представители на недоволните от предстоящите промени около заплащане и пенсиониране влязоха на преговори при шефа на ОД на МВР комисар Ангел Цанков.
Взе се е решение за блокиране на АМ "Марица" на пътен възел Крепост след края на работния ден в 17:30 часа.


Членовете на синдикат "Отбрана", където са включени цивилни служители в системата на армията и на Министерството на отбраната, се присъединяват към протестите на полицаите. "Настояваме за реален и съдържателен социален диалог, преди да се предприемат каквито и да е реформи", се казва в тяхно обръщение, цитирано от нюз.бг.


Цивилните в армията също се оказаха силно ощетени от проекто-бюджета за 2016 година. Членовете на синдикат "Отбрана" алармират премиера, военния министър и ръководството на синдикат "Подкрепа", към което са те, за несъгласието си с проектобюджет 2016.


От синдикалната организация са "силно възмутени от предложения от Министерски съвет проект за бюджет за следващата 2016 година. На практика, политиката в областта на доходите, е насочена към драстично намаляване на брутните възнаграждения на заетите в сектор "Сигурност".


Приемането на бюджета, в този си вид, не е обсъждано от социалните партньори в НСТС и е ярко доказателство за фиктивен и недобронамерен социален диалог от страна на правителството. Към предложените допълнения липсват съдържателни мотиви, с които гражданите на страната следва да се запознаят предварително", се казва в позицията на синдиката.


От там смятат, че има разделение към цивилните и военните по отношение на социалната политика. "Евентуалните мотиви за икономии на финансови средства, противоречат със щедрите разходи за лицата, получаващи едновременно пенсии и заплата, назначени като висши и старши офицери в МО и БА - тези лица съвсем не са малко", се казва в писмото.


Решението за бюджета за следващата година, не само че не реформира системата на МО и МВР, но на практика задълбочава проблемите, които тези системи имат", категорични са от синдикат "Отбрана".


По-рано тази сутрин военният министър Николай Ненчев изрази своето задоволство от проекто-бюджет 2016, който според него, щял да гарантира модернизацията на армията. Преди седмица, на заседание на Министерския съвет бе обявено, че догодина страната ни щяла да закупи половин ескадрила за ВВС.