Полицаите обсаждат центъра на София "спонтанно"

Шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране, съобщават медии

Полицаи от всички управления в София се събират пред Министерството на финансите, недоволни от орязването на привилегиите им.


Пред главния вход са се събрали много служители от всички столични РПУ-та, които чакат от сградата да излезе министърът на финансите или министърът на вътрешните работи. Хората заявиха, че ще останат пред сградата, "докато е нужно", и са дошли на мястото "спонтанно". Същевременно от СФСМВР заявиха, че са решили да позволят на членовете си да протестират в свободното си време, както намерят за добре. Главният секретар на МВР Георги Костов отказа коментар при влизането си в сградата на ведомството.


От свои източници "Хоризонт" научи, че недоволни служители на полицията са блокирали АМ "Тракия", прохода Маказа и дирекцията на МВР в Хасково.


Има представители и на най-големия синдикат в сектора, който обяви готовност за масов протест в петък. Синдикатът обаче не е организатор на днешния протест, допълва Дарик. За демонстрацията пред министерството няма разрешение от общината, а е провокирана от новината, че вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов имат намерение да дадат брифинг в сградата.


Полицаите чакат двамата министри, за да им зададат необходимите въпроси, свързани с орязването на социалния пакет и условията при пенсиониране на униформени. Протестиращите са блокирали няколко улици около министерството и не пропускат колите да минават. Продължават да прииждат служители на МВР и Министерство на отбраната. Протестиращите заявиха, че вълната от напускащи тепърва ще се увеличава. Рапорт за пенсиониране и за излизане от системата подават и хора на ръководни постове, обясниха протестиращите полицаи.


По неофициална информация на Дарик шефът на пожарната Николай Николов също е подал рапорт за пенсиониране. Не е ясно дали причината е в последните събития в сектора.
От брифинга на министрите стана ясно, че няма да има отстъпване от готвените промени на този етап. Бъчварова потвърди слуховете, че има вълна от напускащи полицаи, като само за три дни броят им е 250 души.