Алфа Рисърч: Има опасност от политически брокери в местната власт

Политика

03-11-2015, 12:24

Снимка:

vesti.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Съюзът с ДПС е един от най-пагубните, категорична е Боряна Димитрова в своя анализ

За опасността от активизирането на политически брокери в местната власт предупреди в интервю за БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. Тя отчете като една от грешките на изминалите местни избори поставянето на акцента върху битката за кметското място и изоставянето на заден план листите за общински съвети.


Това понякога създавало предпоставки за ориентирането към договорки - подкрепа за кмета срещу това да бъде оставена някоя абсолютно незнайна, без никаква реална тежест в общината листа да получи своето място, така че да играе ролята на брокер и да има някакво дялово участие в общинските съвети. Това е една от опасните тенденции, които можем да очакваме в местната власт, предупреди Димитрова.


Друга грешка според нея е примиряването с предизвестения резултат. Боряна Димитрова е категорична, че кандидатите трябва да покажат хъс за битка, тъй като примиряването с предизвестения резултат от самото начало не е добра стратегия. На местата, където имало силни кметове, битката е била хвърлена към общинските листи и общинските съвети, които контролират работата на кметовете.


Социологът обърна внимание на това, че на доста места има категорично избран кмет, с големи мнозинства. В същото време обаче много малко са общинските съвети с мнозинство. Поставяйки акцента върху битката за кметското място по една или друга причина общинските съвети са останали доста шарени, доста фрагментирани, което предвещава други битки оттук нататък - за бюджетите, за гласуването на различни проекти, посочи Боряна Димитрова. Тя смята, че това може да създаде предпоставка за търгуване на подкрепа за един или друг проект или едно или друго начинание.


По думите на Димитрова има три много важни фактора, които са допринесли за победата на изборите на ГЕРБ. На първо място тя постави умелото управление на еврофондовете от кметовете на партията на Бойко Борисов. Именно кметовете, които най-успешно са управлявали еврофондовете, са получили най-висок резултат. Тя вижда мажоритарна подкрепа. Това личало много ясно в разликите между подкрепата за кмет и тази за общинска листа - например в София за Йорданка Фандъкова и в Бургас за Димитър Николов. Освен умелото управление на еврофондовете от съществено значение е и промяната на градската среда.


Вторият фактор е сериозна партийна дисциплина и партийна организация на ГЕРБ. Те са се показали като твърде добре организирана партия, имали единодействие по всички равнища. Третият фактор е помощта от опонентите. На много малко места имало кандидати, които показали истински хъс, а не примиряване с предизвестения резултат. Там, където кандидатите са имали хъс и се е стигнало до сблъсък, имало пробив на балотажа. Такъв е примерът с Пловдив, посочи социологът.


Относно БСП, Боряна Димитрова смята, че столетницата ерозира. Най-големите проблеми за тях освен, че загубиха традиционни червени крепости, са и че загубиха традиционния електорат. Дори в малки селски общини те са в отстъпление. Намират се в нещо като блато и не могат да тръгнат от там. Един много сериозен тласък за сегашното състояние на БСП е дала сложната ситуация с правителството на Орешарски - един неперспективен и зловреден съюз с ДПС, разочарования, коментира Боряна Димитрова.


БСП се опитали да управляват в една изключително неприемлива коалиция - с ДПС и "Атака", със силови решения. Това е отключило негативни тенденции, от които столетницата сега не може да се отърси. Няма нищо по-важно от управленските решения. Утвърждават се управленски партии, а не идеологически партии. Във всяка една демокрация силата и самочувствието на партията идва от народния вот. Така че една силна кандидатура и силно представяне на президентските избори би дало допълнителен ресурс на БСП. Отново обаче стои въпросът за съюзите. Съюзът с ДПС е един от най-пагубните, категорична е Димитрова.


ДПС запазили позиции, но загубили знакови общини. Това показвало, че дори дисциплинирана партия като тях не е застрахована от вътрешни разцепления. Изборите за реформаторите също са белязани със знакови пробиви и знакови загуби, според социолога.


Тя посочи, че на места като Хасково, Добрич, Петрич хората са демонстрирали умора от многогодишните кметове и са избрали новото. Колкото и добре да управлява един кмет, те искали промяна, вливане на нова и различен тип енергия.


Коментирайки купуването на гласове и контролирания вот, Боряна Димитрова е категорична, че борбата с това явление не става чрез струпване на полиция. Трябвало да се смени проядената технология, като това можело да стане със задължително или електронно гласуване.