Плевнелиев получи Почетния ключ на Лисабон - символ на отворените врати

Свят

03-11-2015, 12:08

Снимка:

trud.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Португалия засвидетелства подкрепата си за влизането ни в Шенген

Кметът на Лисабон Фернандо Медина връчи на президента Росен Плевнелиев Почетния ключ на града по време на тържествена приветствена сесия. Церемонията се състоя в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Португалската република, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


Този ключ символизира врати, които винаги трябва да са отворени, и аз ще работя за сближаването на нашите две страни, заяви Росен Плевнелиев по време на церемонията. Държавният глава отбеляза, че Лисабон е град с уникално културно наследство, в който миналото и бъдещето вървят ръка за ръка. Президентът посочи, че София и Лисабон си приличат и по богатата история и различните културни влияния, оставили следи в двата града.


По думите на президента двете столици може да си сътрудничат в сфери, като например иновациите, информационните технологии, биомедицинските изследвания. "Бъдещето принадлежи на образованите млади хора и на учените, които могат да променят света за по-добро", заяви държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че в България ще отвори врати първата иновационна екосистема в региона на Югоизточна Европа – София Тех Парк. Държавният глава подчерта, че София заема трета позиция в класацията за най-привлекателни места в Европа за стартиращ бизнес след Лондон и Дъблин.


Преди срещата с кмета на Лисабон президентът Росен Плевнелиев разговаря с председателя на Асамблеята на Португалската република Луиш Феро Родригеш. През последните години се задълбочава сътрудничеството между двете страни, за което свидетелстват срещите на високо политическо ниво, посочи Луиш Феро Родригеш. Председателят на Асамблеята заяви подкрепата на Португалия за влизането на България в Шенген и подчерта доброто партньорство между двете държави в рамките на ЕС, НАТО, Съвета на Европа.