Фактурите за тока пак са с две цени

Портфейл

03-11-2015, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

61% от добавката за скъпата енергия – за ВЕИ централите

Битовите клиенти на енергото ще бъдат сюрпризирани с фактури за тока за ноември, които пак ще са по две цени, пише в. "Монитор". Това ще се случи, независимо че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) запази крайната цена на електрическата енергия за битовите абонати от 1 ноември. Причината е, че от шестте цени, които формират крайната тарифа на тока за битовите клиенти, КЕВР е решила да промени четири, но без да пипа крайната сума, която се получава. Това става ясно от решението на регулатора от неделя за цените на 1 ноември.
И за трите енергодружества КЕВР е увеличила цената за самата електрическа енергия както по дневната тарифа, така и на нощната. В същото време е намалена цената за пренос на тока през мрежата ниско напрежение. Малко надолу е свалена и цената пренос на тока през далекопроводите високо напрежение. Тя се получава от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), но също фигурира във фактурата, получавана от енергото.
Без промяна е оставена цената за достъп до мрежата на ЕРП-то, както и до тази на ЕСО. В крайна сметка при събирането на компонентите крайната цена на тока остава без промяна в сравнение със сега действащата.
Както увеличенията, така и намаленията са със стотни и хилядни от стотинката. Така например, ако досега цената на активната дневна енергия от ЧЕЗ е била 12,709 стотинки на киловатчас без ДДС, от 1 ноември тя вече е 12,724 ст. За ЕВН аналогичното изменение е от 12,430 ст. на 12,445, а за Енерго Про – от 13,466 стотинки до 13,482 ст. Съответно преносът през мрежата високо напрежение поевтинява от 0,856 ст. на 0,853 ст. Цената на преноса на средно и ниско напрежение намалява със стотни от стотинката.
Тези промени са и причината трите ЕРП-та- ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про, да дадат право на хората да се самоотчетат, защото са длъжни да го направят, когато има промяна на цените, а такова на практика има. ЧЕЗ дори съобщи, че мобилизира отчетниците си. Както при всяка смяна на цените, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 октомври 2015 г. включително и потребление по нови цени от 1 ноември 2015 г.
Цената на тока за бита от 1 ноември трябваше да падне с около половин процент, но КЕВР реши да я запази на нивата от 1 август, за да има буфер за зимния сезон. Намаление в рамките на 2% беше дадено само за малките фирми, които все още са на регулирания пазар на ток. За компаниите, които се снабдяват с електричество на свободния пазар това намаление е в рамките на 1,07 лв. на мегаватчас. То идва от по-ниската цена на добавката „задължения към обществото“, през която се плаща скъпия ток от ВЕИ, американските ТЕЦ-ове, топлофикациите и заводските централи. Новото й ниво е 36,83 лв. на мегаватчас без ДДС, като 22,51 лв. от нея са за покриване на разходите на НЕК за тока от зелените централи.