Банките достигнаха 32% ръст на печалбата за 9-те месеца на годината

Портфейл

03-11-2015, 06:54

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Главната причина за добрия финансов резултат са понижените разходи на банките за лихви

Близо година след кризата с КТБ банковата система у нас отчита рекорден финансов резултат. Печалбата на кредитните институции достига 795 млн. лв. към септември по данни на БНБ, цитирани от в. "Труд". Това е повече от финансовия резултата за цялата 2014 г. и увеличение с 32,3% спрямо същия период на 2014 г., когато печалбата е била 600 млн. лв.
Главната причина за добрия финансов резултат са понижените разходи на банките за лихви, съобщават от БНБ. Действително през последната година доходността по депозитите се сви почти наполовина. Така в момента средната лихва по новите фирмени влогове в левове е 0,65%, а в евро - 0,80%. Доходността при домакинствата е малко по-висока, като за новите срочни депозити в левове тя е 1,51%, а в евро - 1,24%. Само година по-рано средната лихва по депозитите на населението беше над 2,50%. Така към септември тази година разходите на банките за лихви са 701 млн. лв. През същия период на 2014 г. кредитните институции са платили над 1 млрд. лв. по това перо.
Експертите от централната банка отчитат още, че трезорите у нас повишават приходите си от такси и комисиони. Те са над 758 млн. лв. за първите девет месеца на годината спрямо 695 млн. лв. за същия период на 2014 г.
Друга причина за увеличаващата се печалба на банките е, че вече им се налага да отделят все по-малко средства за обезценка на необслужвани кредити. За първите девет месеца на тази година такива заеми са на стойност над 611 млн. лв., което спрямо същия период на 2014 г. е по-малко с 9,5 на сто. Тенденцията за намаляване на проблемните заеми също продължава, като към септември те възлизат на 10,8 млрд. лв.
Активите на банковата система достигат 85,5 млрд. лв. към септември. Само през третото тримесечие на годината те се увеличават с 1,6 млрд. лв. Делът на петте най-големи банки у нас в общите активи е 56,7%. Това са Уникредит Булбанк, ДСК, ПИБ, ОББ и Райфайзенбанк.