Полицаите излизат на бунт заради орязаните привилегии

Общество

03-11-2015, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проект: По 10, а не по 20 заплати при пенсиониране

Полицейски синдикати заплашиха с блокиране на пътища, ако бъде премахнато вземането на 20 заплати накуп при пенсиониране, пише в. "Труд". Според служители на МВР Министерството на финансите е включило в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за орязване на привилегиите на униформените.
“Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки”, обявиха от Синдикален алианс “Сигурност”. Според тях това ще доведе до масово напускане на над 2/3 от полицаите и пожарникарите.
“Освен 20-те заплати, които ще се намалят, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40%. Отделно от това ще се намалят дните за отпуска”, коментира Галентин Грозев от синдиката. Негов колега допълни, че се предвижда при прекратяване на служебното правоотношение държавните служители да имат право на еднократно парично обезщетение в размер на 50% от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 10 брутни заплати. Вероятно същите правила ще има и за военните.
От Министерството на финансите отказаха коментар. Очаква се днес сутринта да се проведе среща между полицейските синдикати и министър Владислав Горанов.
От “Сигурност” настояват за среща с премиера Бойко Борисов и с надяват той да вземе мерки, за да се реши въпросът.
“Напомняме на министър Владислав Горанов, че напрежението в служителите на МВР е изключително силно и в голямата си част е провокирано от непрекъснатите му опити да настройва обществото срещу нас и да унищожава МВР. Той не е нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано”, се казва в гневна декларация на синдикалния алианс.
Ако не бъде премахнато предложението, полицаите заплашват, че в сряда в 18 часа ще има протести пред областните дирекции на МВР в страната, както и демонстрация на пътя София-Русе, край Плевен. Изпратено е и уведомление до столичния кмет Йорданка Фандъкова за протест на кръстовището на булевардите “Цар Борис III” и “Овча купел”.